I alternative kredse møder man hyppigt begrebet syre/base-balancen. Men hvad dækker betegnelsen egentlig? Naturli’ har besøgt komplementær terapeut Frede Damgaard på hans Klinik for Komplementær Behandling i Århus. Damgaard er en af dem, der gennem mange år har beskæftiget sig med emnet.
Hvad er syre/base-balancen?
Syre/base-balancen er noget, man i alternative sundhedskredse har interesseret sig for helt tilbage til trediverne, hvor den svenske kemiker, dr. Ragnar Berg fremlagde sin teori. Den går ud på, at der skal være ligevægt mellem syredannende fødemidler som korn, ærter, bønner, æg, ost og kød, og basedannende fødemidler som frugt, grønsager og mælk. En mere basedannende kost gør os friskere og mere arbejdsdygtige og har en lægende virkning.
“Hovedbudskabet i det er, at mange mennesker har for megen syre i systemet, og at det gælder om at få en bedre udrensning i gang”, siger Frede Damgaard. “Oversyringen opstår på grund af, at lever, nyrer, hud, milt eller lymfe, et eller andet i systemet ikke fungerer godt nok. Kombineret med kost- og motionsvaner, som ikke er optimale, for megen stress, for lidt søvn osv. bevirker det, at folk ikke kommer af med deres affaldsstoffer, så kroppen ikke fungerer optimalt.”
Ubalance giver ifølge Damgaard typisk problemer med ophobninger og/eller smerter i led og muskulatur, hovedpine, problemer med fordøjelsen og kredsløbet/hjertet, menstruationsbesvær samt svulster/cancer. Af tilbagevendende infektioner især hyppige forkølelser, influenza mm. Det må dog betones, at mange andre faktorer kan spille en rolle ved disse tilstande, men syre/base-balancen er betydningsfuld, da en hvilken som helst proces i organismen er afhængig af den rette surhedsgrad.
Frede Damgaard har gennem tredive år arbejdet med ernærings- og kostvejledning, kostterapi, hvor der suppleres med vitaminer, mineraler, urter og naturmedicinske præparater for at sætte folk i en bedre balance. “Udgangspunktet for mig i de år har været irisanalyse”, fortæller Frede Damgaard. “Den fortæller mig, hvordan den enkelte klients krop og medfødte egenskaber er, hvad der ikke kører godt nok, og hvad der eventuelt måtte mangle. På det seneste har jeg også fået de såkaldte vegatest-apparater, hvor der kan testes mere specifikke ting som allergi, vitaminer og mineraler”.
“Og så går jeg selvfølgelig ind og foreskriver en kost, som erfaring og forskning har vist mig, der skal til for at optimere den pågældende krop. Dertil kommer så diverse former for naturmedicin. Det kan være Ipe Roxo, djævleklorod – især til udrensning – Optima 6, Cynaramin med flere.”
Hvilke resultater kan man forvente?
Damgaard er generelt ikke utilfreds med de resultater, han har opnået: “Jeg kan ikke love nogen mennesker fuldkommen helbredelse, men jeg foreslår en vej, som fører så tæt på som muligt. Der er det gode ved det, at når folk gør en indsats for deres liv, så mærker de også en eller anden positiv effekt, og den effekt skaber motivation til at tage de næste skridt, der skal tages. Jeg ser folk med nogle måneders intervaller, tager et billede af iris og sammenligner det med det, jeg har taget første gang, og vurderer, om det er blevet bedre, og om der eventuelt skal skiftes retning. Hvad vi kan gøre for at få det her optimeret. Hvis det kniber lidt med tålmodigheden, indtil tingene begynder at ske, kan det være en god ting at supplere med eksempelvis zoneterapi, og hvad vi nu ellers kan.
“Mine primære klienter er gigtpatienter, folk med fordøjelsesproblemer, allergier, eksemer, altså hudproblemer generelt. Der kommer mange med hormonelle problemer, hos unge piger, modne kvinder og kvinder i overgangsalderen, det er ret bredt…”
Så sker det også ind imellem, heldigvis, at nogen kommer for at få et almindeligt helbredstjek. Frede Damgaard mener, det ville være rigtig godt, hvis man i den alternative branche tog endnu mere fat i den forebyggende del. “Det er jo det, der sker, når folk kommer og siger: “Jeg har fået at vide, at jeg ikke fejler noget, men jeg har det ikke godt,” forklarer Damgaard. “Så går vi selvfølgelig ind og prøver at finde frem til, hvad der nu kan være i vejen, og håber, at folk bliver balanceret, så det ikke udvikler sig til gigt eller andre ting. Altså ren forebyggelse. I dag henvender de fleste sig først til lægen eller til os, når de har problemer. Vi taler i dag meget om anti-aging, dvs. modvirke eller bremse aldringsprocessen. Og vi har faktisk en masse kosttilskud og vitaminer og mineraler, som kan hjælpe os med at udsætte aldringen på måder, vi måske ikke havde tænkt på før”.
Hvem er Frede Damgaard?
Frede Damgaard er ikke ligefrem født ind i helsebranchen. Han var oprindelig discjockey og keramiker, havde keramikerværksted i Ebeltoft med 12 ansatte. De eksporterede til udlandet, og alt gik fint, men en trafikulykke vendte op og ned på tingene. Frede lå bevidstløs i seks og et halvt døgn. Efterfølgende vågnede han med epilepsi og enormt stærke smerter, kravebenet sat forkert sammen og tre led i ryggen delvis smadret. Han begyndte at få stærk epilepsimedicin samt 12 kodimagnyler dagligt for at holde smerterne nede. Det var jo en lidt skrap kost, så han fik syreneutraliserende medicin, og da det stadig gjorde meget ondt, fik han stesolider for at spænde af.
“En nytårsaften mødte jeg nogle mennesker, som var hundevenner. Jeg havde fået en amerikansk cocker og derfor sat mig meget ind i dens ernæring. Jeg undrede mig over, at ernæringen betød så meget for dyrene, mens jeg aldrig havde lært noget i skolen om menneskers ernæring. Men det møde fik mig til at tænke på kostens betydning og på naturmedicin. For at få mere viden om dette henvendte jeg mig til Sundhedskost i Århus, hvor jeg talte med Peer Christiansen og Henrik Jacobsen. De startede med at vejlede mig i forskellige ting, som jeg fandt så interessante, at jeg begyndte at tage en række kurser.”
“Jeg tog uddannelse i zoneterapi, anatomi, fysiologi og patologi. Et halvt år efter igen startede jeg ernæringsuddannelsen ved biolog Niels Erik Jensen. I en periode fulgte jeg Eva Lydeking i hendes praksis, og jeg har hende som kollega. Så tog det ellers fart. Jeg har det sådan, at hvis en ting er spændende, og jeg kan gå ind for den, så gør jeg det hundrede procent”, fortæller Frede Damgaard. Her skal tilføjes, at da Frede først ændrede sin levevis, troede han ikke på den. Ingen, heller ikke hans læge, havde fortalt, at ens levevis kunne have nogen særlig betydning. Dog tjener det lægen til ære, at han bl.a. havde advaret Frede mod røgede ting, der kunne være hårde ved fordøjelsen. “Han var virkelig et af de bedste lægemennesker, jeg har kendt”, medgiver Frede Damgaard. “Ham tænker jeg tit på også i mit eget arbejde. Han kunne sige sådan noget som: “Vi kan godt give medicin, men lad os prøve, om vi kan klare det på anden måde.” Han havde frem for alt tid til at snakke”.
Tabte 16 kilo
Fjorten dage efter at Frede havde ændret sin levevis, fik han det markant bedre, hvad der selvfølgelig gav mere motivation. For han havde jo haft sine tvivl. “Det var dog utroligt!” tænkte han. Efter tre og en halv måned kunne han smide medicinen. Han havde tabt 16 kilo og var generelt fri for smerter. Dog fortsatte han med epilepsimedicinen i to år, men så var det også slut med den.
Først og fremmest skulle der flere grønsager og vegetabilske ting til. Han var ekstrem vegetar i femten år. I dag supplerer han med fisk og fjerkræ, men kosten er stadig overvejende vegetarisk. Han spiser et sted mellem 600 g og 1 kg kilo grønsager om dagen. Plus nogle andre ting, og nogle gode planteolier til at give protein og fedt. Hans filosofi er, at med flere grønsager og frugter, flere vegetabilske produkter, mindre brød og mindre af animalske produkter kommer en bedre syre/base-balance. Og derved er kroppen bedre i stand til at helbrede sig selv, restituere, holde stofskiftet i gang og sørge for udskillelse.
“Vi er meget afhængige af den syre/base-balance. Selv om mange har sagt, at den ikke har noget med videnskab at gøre. Ikke desto mindre kan man læse om den i bøger om biokemi, så selvfølgelig har den noget med videnskab afgøre. Atter vil nogle betragte det som unødvendigt at lægge så megen vægt på den, som vi gør. Men jeg synes, jeg må have lidt ydmyghed og respekt over for det, jeg har set. Når man gentagne gange ser folk få et bedre syre/base-niveau, og de bliver mindre ømme og får det bedre, så kan jeg ikke sidde det overhørig. Uanset hvad videnskaben siger. Og det kunne tænkes, at når jeg er død, så finder videnskaben ud af, at det, vi har gjort som vor erfaring, det som Ragnar Berg sagde for 75 år siden, det var okay”, slutter Frede Damgaard.
Syre/base-balancerende kost
Syredannende
Kød, fisk, ost, olie, fedt, cashewnødder, smør, sukker, kaffe, te, boghvede, kakao, alkohol, tobak, brød, sesamfrø, kornprodukter, ris, tørrede ærter, bønner og linser, hasselnødder, valnødder og forskellige mediciner (bremser udskillelsen).
Basedannende
Grønsager (især grønne), grønsagstoppe og specielt vilde planter (urter), kartofler, kastanjer, hvidløg, mælk, urtete, dadler, figner, rosiner, bananer, æbler og sur frugt, surmælksprodukter, æbleeddike, og lign. – samt frisk luft! Syreholdige madvarer som sur frugt, surmælksprodukter, æbleeddike, bær og tomater mm. kræver megen ilt samt velfungerende lever og nyrer for at blive omsat. Alene af den grund er frisk luft, motion og ingen røg vigtigt. Madvarer med mange organiske syrer (mælke- og frugtsyrer) virker altså basedannende i en sund og godt iltet organisme med sunde nyrer, en sund lever og ikke mindst lunger, da kuldioxid udskilles der.
Neutrale
Mandler, hirse, solsikkefrø og løg.
Læs også
Eva Lydeking-Olsen: Syre/base-balancen
Julia Vøldan: Syre/base-balancen
Syre og base i kosten
Olie – varm-eller koldpresset?
Koralkalk: Et naturligt mineral, der genopretter kroppens syre/base-balance
Syre/base-balancen – beskrevet af en af pionererne
Æbleeddike – genvej til bedre form og velbefindende
Selskabsring med is eller frugt
Kilde
Naturli’ 4/2004.
—
Frede Damgaard, født 14. marts 1951, er uddannet ernæringsterapeut, biopat og urteterapeut og har siden 1974 beskæftiget sig med alternativ behandling med særligt fokus på kostens betydning for helbredet. Frede Damgaard er foredragsholder og underviser på skoler og uddannelsescentre både i Danmark og i det øvrige Skandinavien og driver sin egen klinik i Aarhus.