Sund kost og livsstil

Kaffe og cola kan give diabetes

En ny undersøgelse viser, at hvis du lider af diabetes, kan det være en farlig cocktail for helbredet at drikke kandevis af kaffe eller flere liter cola, samtidig med at man ikke dyrker motion. Og det er faktisk hverdagen for mange danskere.

En mængde koffein, der svarer til to liter cola eller til tre eller fire kopper kaffe, halverer nemlig virkningen af kroppens eget insulin. Den lave virkning svarer til den måde, kroppen opfører sig på, når man lider af type II-diabetes.

Et positivt resultat af undersøgelsen er påvisningen af, at hvis man dyrker motion umiddelbart efter indtagelsen af koffein, så kommer insulinens virkning igen tilbage til det normale.

Koffeinindholdet i en liter af følgende drikkevarer

Filterkaffe 480-800 mg
Espresso kaffe 1.000-1.200 mg
Koffeinfri kaffe 30-50 mg
Te 160-400 mg
Cola 150 mg

Undersøgelsen kan læses som et budskab til alle, der drikker lidt for meget kaffe hver dag. Hold igen – det er ikke godt for stofskiftet. Det medfører nemlig, at virkningen af det vigtigste sukkerregulerende hormon insulin nedsættes. Det kan ikke afvises, at et for højt kaffeforbrug kan skubbe mennesker, der i forvejen ligger tæt på grænsen til type II-diabetes, ud over kanten og give dem diabetes.

Industrialiserede kødprodukter øger også risikoen

I øvrigt skrev Diabetes Care i 2002, at industrialiserede kødprodukter som spegepølse, hotdogs og bacon øger risikoen for at udvikle type II-diabetes. Der er tale om den første store undersøgelse om sammenhængen mellem kødprodukter og diabetes, og den omfattede godt 42.000 amerikanske mænd fra 40 til 75 år. De mænd, der spiste industrialiserede kødprodukter to-fire gange om ugen, havde en 35 % større risiko for at blive ramt. Spiste man endnu mere, var risikoen 50 %. Omvendt faldt risikoen hos dem, der spiste mange planteprodukter, samt fisk og fjerkræ.

Læs også
Diabetikere bør tænke over deres kaffeforbrug
Koffein – selv små doser kan skade blodårerne
Kosten påvirker risikoen for diabetes
En cola om dagen øger din risiko for kræft
Hvad er der egentlig i Coca-Cola?
Cola kan give nyresten
Bladlus i potteplanterne? Sprøjt dem med cola!
Kosten påvirker risikoen for diabetes

Kilde
Forbrugerstyrelsen