Naturmidler Sund kost og livsstil

Hørfrø i kosten og som kosttilskud

Hørfrø er sunde, og du kan bruge dem som en del af kosten, eller du kan vælge at indtage dem i form af kosttilskud. Få et overblik over hørfrøenes egenskaber her!

Undertiden gennemkrydser vi vores planet for at finde de mest eksotiske og dyreste midler, mens vi ignorerer nogle, der er billigere og findes lige for hånden. Sådan er det med hørfrø. Få mennesker spiser disse frø med den nøddeagtige smag. De kan mange ting: Lindre symptomer i menopausen, fremme peristaltikken og gavne hjertekarrene. Og når man én gang har fået hang til det, er det nemt at lade hørfrø indgå i den daglige kost.

Hørfrø i kosten og som kosttilskudBotanikere kender hørfrø som Linum usitatissimum. Af planten fremstilles linnedfiber, hørfrøolie og linoleum. I det gamle Grækenland og Rom var hørfrø en almindelig ingrediens i brød. Antikkens mennesker kendte også til hørfrøenes medicinske egenskaber. I det første århundrede e. Kr. nævnte den romerske lærde og naturforsker Plinius den Ældre 30 medicinske præparater med hørfrø, og mange af dem kan bekræftes af nutidens videnskabelige viden. Som Plinius bemærkede, er hørfrø glimrende til grødomslag, som en halslindrende grød og et mildt afførende middel.

Hjælp til hjertet?

Hørfrøolie synes at kunne forbedre hjertekarrenes tilstand, som illustreret i to undersøgelser af raske unge mænd. I den ene spiste mændene 50 g hørfrø dagligt (omkring 5 % af deres daglige kalorieindtagelse). Efter 4 uger faldt deres LDL-kolesterol med 8 %. Mændene i den anden undersøgelse spiste 40 g (ca. tre spsk) hørfrøolie i 23 dage. Behandlingen reducerede mændenes blodpladesammenklumpning. Selv om blodpladerne er nødvendige for den normale blodstørkning, er de også involveret i dannelsen af åreforkalkningsplak, der kan føre til hjertesygdom.

Overgangsalderen

Hos kvinder kan hørfrø hjælpe med til at modvirke hedeture i overgangsalderen. En undersøgelse har vist, at enterolakton væsentligt kan nedsætte hyppigheden af hedeture.

Hørfrø i kosten

Er en kost med 5 % hørfrø sikker? Hvordan smager sådan en kost?

Forskerne har ikke konstateret negative virkninger hos raske personer, som spiste 3-4 spsk hele eller 4-7 spske knuste frø hver dag i en måned. Dette svarer til 90-180 kalorier eller 5 % af en voksens gennemsnitlige kalorieindtagelse. Man skal imidlertid bemærke, at virkningen af phytoøstrogenerne endnu ikke er tilstrækkeligt undersøgt, når det drejer sig om gravide og ammende kvinder.

Boller, der indeholder 25-50 g hørfrø smager ubehageligt gummiagtigt. Derfor kan man prøve at komme hørfrø i flere forskellige fødeemner og således få dem tilført i små portioner dagen igennem. Hørfrø absorberer meget vand, derfor er det vigtigt at drikke ekstra vand, hvis man spiser mange hørfrø.

Hørfrø kan købes i de fleste helsekostforretninger. Bemærk, at hørfrøolie har meget let ved at harske – i løbet af nogle få dage, hvis det er varmt vejr. Derfor er det vigtigt, at den er lys- og luftbeskyttet, fx i mørktfarvede kapsler. Hele hørfrø er beskyttede fra naturens side, men næringsstofferne optages ikke, når man indtager hele hørfrø. Frøene må først knuses, og køber man knuste hørfrø, bør man sikre sig, at de forhandles i lys- og lufttæt emballage, evt. tilsat CO2. Det tilrådes at opbevare frøene i køleskabet og i en lufttæt beholder, efter at posen er åbnet.

Det er nemt at knuse hele hørfrø i en elektrisk kaffemølle. Hvis møllen også bruges til kaffe, kan man male en spsk ris mellem hver af de to produkter for at undgå, at smagen af kaffe og hørfrø blandes.

Hørfrø kan bruges i brød og grød, i vegetabilske supper som et tykningsmiddel, på mysli, yoghurt, i pandekagedej osv.

Hørfrøolie

Hørfrø indeholder 25 % fedt efter vægt, hvad der svarer til mere end 60 % af deres totale kalorieindhold. Men olien, som de indeholder, er for hovedparten af den bedste slags – 55 % er den umættede omega-3 fedtsyre alfalinolensyre (ALA). Dette er en essentiel fedtsyre (én, som kroppen ikke selv kan danne og derfor må have fra kosten) og en forløber for hormonlignende bestanddele, kaldt prostaglandiner, der regulerer mange kropsfunktioner, herunder immunitet, blodpladeaktivering og blodtryk.

Desuden indeholder hørfrø minimale mængder mættet fedt (omkring 10 % af den samlede mængde fedt), mens 20 % er den enkeltumættede oleinsyre og 15 % den flerumættede linoleinsyre.

Hørfrøolie ilter meget hurtigt, især ved høje temperaturer. Sæt den derfor altid i køleskabet. Brug den på brød i stedet for smør, i salatdressings eller kom den over kogte grønsager i stedet for sesamolie. Hørfrøolie i kapsler er beskyttet mod oxidering.

Hørfrø i kosten og som kosttilskudLæs også
Hørfrøolie i kosten er sundt
Hørfrøolie beskytter mod hjerte-/karsygdom
Hørfrø og hørfrøolie
Hørfrø: Vejen til sundhed
Hørfrøs sundhedsfremmende indvirkning på kredsløbet
Planteøstrogener: Naturlig kræftforebyggelse
Kost som et led i kræftbehandlingen
Hjertevenligt hørfrøbrød