Sund kost og livsstil

Isoflavoner kan hæmme knuder i brystet

Isoflavoner fra soja kan måske gavne brystvævet mere end blot at modvirke ond­artede svulster, viser et forsøg, hvor resultatet var færre godartede cyster. Forsøget, som blev offentliggjort i Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, er endnu et i rækken af forsøg, der sætter plantestoffer i forbindelse med sundere bryster.

Befolkningsstudier har vist, at en sojaholdig kost giver færre tilfælde af brystkræft, og man mener, at det skyldes sojaens indhold af isoflavoner. Kina har verdens laveste antal tilfælde af og dødsfald som følge af brystkræft – en sygdom, som hvert år rammer mere end 1 mio. kvinder verden over.

Forsøget

Det heromtalte forsøg ledet af Johanna Lampe fra Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle tyder på, at de sundhedsfremmende egenskaber også gælder fibrocystiske brystlidelser, en meget almin­delig og godartet lidelse, som er karakteriseret ved knuder og ubehag i et eller begge bryster. Forskerne rekrutterede

  • 196 kvinder med brystkræft
  • 304 kvinder med fibrocystiske lidelser, yderligere inddelt i
    • proliferativ (173 kvinder)
    • ikke-proliferativ (131 kvinder)
  • 1.002 raske kontrolpersoner, der matchede i alder.

Resultatet

Et øget plasmaindhold af isoflavonerne genistein og daidzein gav en nedsat risiko for begge typer af godartede lidelser – samt brystkræft. Faktisk viste det sig, at de kvinder, der havde det højeste plasmaindhold af genistein (over 76,95 ng/ml), havde 74 % lavere risiko for at udvikle brystkræft og 60 % lavere risiko for at udvikle fibrocystiske lidelser i forhold til de kvinder, der havde det laveste gennemsnit (under 9,42 ng/ml).

“Isoflavonpåvirkning har en omvendt proportional sammenhæng med fibrocystiske brystlidelser og brystkræft, og resultaterne tyder på, at indvirkningen på kræftrisikoen sker tidligt i udviklingen af kræftsygdommen”, skriver Lampe.

Der er behov for yderligere forskning i disse potentielle egenskaber ved soja, specielt epidemiolo­giske forsøg på befolkningsgrupper med et lavt sojaindtag. Interventionsforsøg kunne også være en mulighed til at påvise den potentielle sammenhæng. Det heromtalte forsøg er endnu et bidrag til den voksende mængde af forskning, der understøtter de potentielle kræftbeskyttende egenskaber ved soja.

Læs også
Soja, isoflavoner og et sundt bryst
Soja kan mindske risikoen for brystkræft hos kvinder
Isoflavoner giver sunde kolesterolværdier
Dyrk motion og hold vægten – og reducér din risiko for brystkræft
Kvinders risiko for brystkræft
Sojaform vegetabilsk protein – masser af nemme opskrifter
Sojaform-bøf

Kilde
Lampe J. Plasma Isoflavones and Fibrocystic Breast Conditions and Breast Cancer Among Women in Shanghai, China. Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, bd 16, s. 2579-2586: doi: 10.1158/1055-9965.EPI-07-0368, 2007.