Sund kost og livsstil

Salt – hvor meget må jeg spise?

Har du forhøjet blodtryk? Så skær ned på saltet, lyder lægernes råd. Men nu viser undersøgelser, at for lidt salt også kan forkorte din levetid. Men hvor meget salt har et menneske egentlig brug for? Hvornår er det for meget? En meget saltfattig kost sænker kun blodtrykket hos en tredjedel af de patienter, der lider af forhøjet blodtryk. De er på grund af genforandringer meget saltfølsomme. Denne tilstand ses også blandt mennesker med normalt blodtryk.

Flere hjerteinfarkter på grund af for lidt salt?

Sparer man meget på saltet, øger man risikoen kredsløbssygdomme, lød det fra den amerikanske professor Aldermann på kongressen “Salt 2000” i Holland: “Blodsukkeret stiger, fordi cellerne ikke helt så godt kan optage insulin. Et forsøg fra USA viser, at de, der spiser mindst salt, 20 gange så ofte dør af en hjertelidelse som de, der spiser meget salt.”

Hvem er en saltfattig kost god for?

Men det er vigtigt at spare på saltet (fx ved at drikke mineralvand uden natrium) for personer, der lider af en bestemt type hjerteproblemer og nyreforstyrrelser. Ellers ophober de væske i kroppen, fordi salt binder vand.

Hvor meget salt må man spise?

Mennesker med forhøjet blodtryk bør ikke spise mere end 6 g salt om dagen, lyder rådet fra sundhedseksperterne. Men få først din læge til at tjekke, om du overhovedet er saltfølsom! Ellers får du ikke noget ud af at give afkald på saltet – hos nogle mennesker med forhøjet blodtryk stiger blodtrykket sågar, når de spiser saltfattigt!

Til et normalt blodtryk anbefaler Deutsche Gesellschaft fur Ernährung ca. 6 g og højst 10 g. I gennemsnit spiser tyske mænd 8,5 g om dagen og kvinder 6,5 g, svarende til knap en tsk. Undersøgelser fra Berlins universitet viser, at mindre end 8 g kan øge trætheden, sænke koncentrationsevnen og forårsage svimmelhed – og hos personer over 65 år endog føre til forvirring.

Er du tryg ved dit blodtryk?

Op mod 500.000 danskere ved ikke, at deres blodtryk er for højt. Den uvidenhed koster hvert år tusinder af liv og har store omkostninger for ofrene og sundhedssystemet. En sænkning af danskernes blodtryk kunne spare omkring 2.500 liv om året.

Er der andre veje til at sænke blodtrykket?

Den bedste måde at sænke blodtrykket på er regelmæssig motion (fx en rask gå- eller cykeltur) og vægttab, men disse kosttilskud sænker også blodtrykket:

  • Magnesium tabletter
  • Olivir kapsler
  • Folsyre tabletter
  • Zink tabletter
  • Kalk + D tabletter
  • Brottrunk

Hvad skal kroppen bruge salt til?
Kogesalt er kemisk natriumklorid, som kroppen ikke selv kan producere. Derfor er vi nødt til at indtage det via kosten. Natrium er nødvendigt for, at knogler, muskler og nerver kan fungere optimalt. Uden natrium og klorid kan vi heller ikke fordøje (mavesaft).

Saltet sikrer desuden det rigtige tryk i mange kropsvæsker (fx blodet). Og så er der jo smagen: Hvad er suppe uden salt?

  1. Saltfattig kost kan føre til svimmelhed og koncentrationsbesvær – og hos personer over de 65 år til forvirring.
  2. Hjerte og kredsløb: Ved saltfattig kost kan blodsukkeret stige, fordi cellerne ikke så godt kan optage insulin
  3. Mave: Uden natrium og klorid ville vi ikke have en fordøjelse.
  4. Knogler, muskler og nerver har behov for natrium fra kogesalt for at fungere uden problemer.

Læs også
Salt eller ikke salt – det er spørgsmålet
Salt øger risikoen for hjerte-/karsygdomme
Salt nedbryder din sundhed
Vand er livsvigtigt for dig
Sænk blodtrykket via kost og kosttilskud
Maldon – verdens fineste gastronomiske salt
Olivenblade sænker blodtrykket