C-vitamin Sund kost og livsstil

C-vitamin er vigtigere, end du tror

I forordet til bogen Vitamin C is Nature’s Miraculous Healing Missile af Dettman, Kalokerinos og Dettman skrev Linus Pauling: “Saften af citroner og appelsiner kan ikke anbefales nok mod skørbug. Og uden at prale kan jeg sige, at jeg aldrig i min tid som læge har oplevet så mange gode resultater med et enkelt middel som af citrusfrugter”.

C-vitamin er vigtigere, end du trorDesværre kan vi mennesker ikke danne C-vitamin – som de fleste andre pattedyr ellers kan. Derfor skal vi have tilført vitaminet gennem kosten og fra kosttilskud. C-vitamin er nødvendigt for dannelse af kollagen, det strukturelle element i blodkar, sener, ligamenter og knogler. Det spiller en vigtig rolle for dannelsen af neurotransmitteren norepinefrin, som er særligt vigtig for øjnene og hjernen. Det er også nødvendigt for dannelsen af carnitin, det molekyle, som er af afgørende betydning for transporten af fedt til de cellulære organeller kaldet mitokondrier, som omdanner fedtet til energi.

Mitokondrierne producerer den ATP-energi, der er nødvendig for funktionen i cellerne, bl.a. i nethinden. Sygdomme i de mitokondrier, der har forbindelse til øjnene, er bl.a. makulær degeneration, retinitis pigmentosa, diabetisk retinopati, optisk atrofi, grå stær og nedsænkede øjenlåg (ptosis).

Hvor meget C-vitamin skal man have?

Desværre er den anbefalede dagsdosis af C-vitamin stadig primært baseret på forebyggelse af mangelsygdomme som skørbug i stedet for forebyggelse af kroniske, degenerative sygdomme og fremme af et optimalt helbred. Den nuværende anbefalede dagsdosis for C-vitamin er kun på 80 mg.

Linus Pauling Institute ved Oregon State University rapporterer, at det meste af den information, der findes om C-vitamin og forebyggelsen af kroniske sygdomme, er baseret på prospektive forsøg, der vurderer C-vitaminindtaget hos store befolkningsgrupper, der følges over en periode for at fastslå, om de udvikler kroniske sygdomme. Det er bekymrende, at data fra National Institutes of Health klart viser, at plasmaceller og cirkulerende celler hos sunde mennesker har behov for ca. 400 mg C-vitamintilskud om dagen for at nå den mætning, der skal til for at sikre et optimalt helbred.

Forsøgsresultater

Resultater fra First National Health and Nutrition Examination Study (NHANES I) Epidemiologic Follow-up Study tyder på, at risikoen for at dø af kredsløbssygdomme er 42 % lavere for mænd og 25 % lavere for kvinder, der indtager mere end 50 mg C-vitamin via kosten om dagen, og som regelmæssigt tager C-vitamintilskud svarende til 300 mg om dagen.

Nurses’ Health Study, som fulgte flere end 85.000 kvinder i en periode på over 16 år, tyder også på, at et dagligt indtag på mere end 350 mg C-vitamin har en hjertebeskyttende virkning.

En analyse af ni prospektive følgegruppeforsøg med flere end 290.000 voksne, der ikke led af sygdom i kranspulsårerne ved forsøgets start, og som blev fulgt i gennemsnitligt 10 år, viste, at de, der fik mere end 700 mg C-vitamintilskud om dagen, havde en 25 % lavere risiko for sygdomme i kranspulsårerne i forhold til dem, der ikke tog tilskud af C-vitamin.

Øvre grænse

Den øvre sikkerhedsgrænse for C-vitamin er sat til 2.000 mg om dagen – primært for at forhindre voksne i at opleve diarré og andre tarmforstyrrelser, som forsvinder igen, når man holder op med at tage C-vitamin eller sænker dosis.

C-vitamin er vigtigere, end du trorLæs også
C-vitamin – hvad skal jeg med det?C-vitamin er vigtigere, end du tror
C-vitamin: Forskellen på traditionelt og liposomal C-vitamin
C-vitamin i megadoser mod forkølelse
Podagra og C-vitamin
Et højt niveau af C-vitamin mindsker risikoen for slagtilfælde
C-vitamin medvirker til at forebygge hjerneblødning
For få antioxidanter giver øget risiko for hjertesygdom
Citron – en alsidig superfødevare

Kilder
Linus Pauling Institute – Oregon State University.
Losonczy KG et al. Vitamin E and vitamin C supplement use and risk of all-cause and coronary heart disease mortality in older persons: the Established Populations for Epidemiologic Studies of the Elderly. Am J Clin Nutr. 1996;64(2):190-196.
Osganian SK et al. Vitamin C and risk of coronary heart disease in women. J Am Coll Cardiol. 2003;42(2):246-252.
Knekt P et al. Antioxidant vitamins and coronary heart disease risk: a pooled analysis of 9 cohorts. Am J Clin Nutr. 2004;80(6):1508-1520.
Gokce N et al. Long-term ascorbic acid administration reverses endothelial vasomotor dysfunction in patients with coronary artery disease. Circulation. 1999;99(25):3234-3240.
Weigert G et al. Effects of vitamin C on hyperoxia-induced reduction of retinal blood flow. Microvasc Res. 2009;77(3):256-9.