Folkesundhed Sund kost og livsstil

Loppefrøskaller sænker kolesteroltallet og fjerner giftstoffer

Når det gælder om at sænke kolesteroltallet, kan det være godt at kende til loppefrøskaller.

Loppefrøskaller kommer fra de knuste fra af planten Plantago ovata, en plante, der vokser i dele af Asien, Middelhavsområdet og Nordafrika. Loppefrøskaller indgår i urtepræparater og ligner havre og hvede.

Loppefrøskaller er rene kostfibre, som er primært er sammensat af hemicellulose. Daglig indtagelse af fibre virker meget sundhedsfremmende og spiller en afgørende rolle for en sund tyktarm. Fibre giver afføringen fylde, letter passagen og medvirker til at øge transittiden gennem fordøjelseskanalen. Desuden medvirker de til optagelsen af glukose og fremmer et sundt kolesterolspejl. Ifølge ernæringseksperter bør voksne indtage 25-30 g kostfibre hver dag for at bevare et godt helbred. Undersøgelser har vist, at fiberindholdet i vestlig kost typisk ligger på 50 % af de anbefalede mængder.

Loppefrøskaller kan medvirke til at sænke kolesteroltallet og fjerne giftstoffer

Loppefrøskaller

  • er en vigtig del af ethvert udrensningsprogram
  • understøtter en sund blodsukkerbalance
  • er en rig kilde til vandopløselige fibre, som understøtter en normal tarmfunktion
  • kan fremme vægttab ved at virke appetitdæmpende
  • er effektiv til at sænke det samlede kolesterolindhold i blodet og indholdet af LDL-kolesterol

Hvorfor skal du tage loppefrøskaller?

Afgiftning

Den geleagtige slim, der produceres, når loppefrøene udblødes i vand, kan opsuge toksiner i tyktarmen. Loppefrø tages almindeligvis for at reducere kroppens selvforgiftning (giftstofferne udskilles fra kroppen med frøene og skallerne).

En sund tyktarm

Adskillige forsøg har vist, at loppefrø kan afhjælpe forstoppelse, der skyldes livsstilsfaktorer (fx utilstrækkeligt fiberindtag eller et stillesiddende job). Loppefrøfibre fordøjes ikke i tyndtarmen, men nedbrydes delvis i tyktarmen, hvor de fungerer som fødekilde for venligtsindede bakterier. Traditionelt er loppefrøskaller blevet anvendt som et mildt afførende middel, der fungerer som en svamp i tarmkanalen og svulmer op, efterhånden som det absorberer vand og affaldsstoffer i tarmen. Dette giver en blød afføringsmasse, som hurtigere strømmer igennem tarmen og udskilles lettere.

Fordøjelsesproblemer

Den blide, beskyttende virkning, de slimholdige frøskaller og frø afgiver, har en gavnlig indvirkning på mave-/tarmkanalen. Loppefrøskaller tages mod mavesår og sår på tolvfingertarmen og problemer med mavesyre.

Kolesterol

De amerikanske sundhedsmyndigheder har godkendt loppefrø som en måde at reducere risikoen for kredsløbssygdomme på, og nye forsøg underbygger denne risikoreduktion. Spørgsmålet om, hvordan loppefrøskaller kan reducere kolesterolindholdet i blodet, udforskes stadig, men forfatterne mener, at skallerne øger udskillelsen af galdesyre og desuden øger udskillelsen af kolesterol fra leveren.

DiabetesLoppefrøskaller kan medvirke til at sænke kolesteroltallet og fjerne giftstoffer

Tilskud af loppefrøskaller har også forbedret blodsukkerniveauet hos diabetespatienter. Loppefrøenes opløselige fibre menes at være årsagen til denne virkning.

Vægttab

For mennesker, der ønsker at tabe sig, kan et fibertilskud – specielt til en kost med store mængder mættet fedt – bidrage til vægttabet på to måder:

  • Fibrenes evne til at udvide sig i maven og få mæthedsfornemmelsen til at indtræffe tidligere – og dermed reducere den mængde kalorier, man spiser.
  • Fibrenes evne til at absorbere makronæringsstoffer. Når fibre absorberer fedtmolekyler, kan disse molekyler ikke omdannes, og de passerer gennem kroppen. Det betyder ganske enkelt, at de ikke bliver lagret som kropsfedt.

I et tripelblind-forsøg med ‘ikke-restriktiv’ indtagelse af føde kunne loppefrøskaller i statistisk signifikant grad øge den subjektive mæthedsfornemmelse og reducere indtagelsen af fedt og kalorier. Forskerne konkluderede, at loppefrøskaller kan være et vigtigt element i slankeprogrammer.

Loppefrøskaller kan medvirke til at sænke kolesteroltallet og fjerne giftstofferDen typiske dagsdosis ligger på mellem 1 og 4 gram. Der er ingen bivirkninger ved indtagelse af loppefrøskaller. Loppefrøskaller og loppefrøkapsler produceres af Natur-Drogeriet A/S og kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.

Læs også
Loppefrø: Dosering, indtagelse og interaktioner
Loppefrø og loppefrøkapsler
Loppefrø – fibre til din fordøjelse og meget andet
Loppefrøskaller sænker dit kolesteroltal
Her finder du de gode fibre
Fibre – hvad er rigtigt og forkert?
Tarmen og dens betydning for sundheden
Protonpumpehæmmende medicin har mange risici