Sund kost og livsstil

Pollen tilhører antioxidanternes elite – 100 % vegetabilsk

Det, der findes inde i en bikube, har til alle tider været højt skattet – i oldtidens Egypten, det gamle Grækenland, antikkens Rom, Kina, Mellemøsten og blandt slaver og indianere. Biernes produkter er omtalt i stort set alle religiøse skrifter, inklusive Bibelen, toraen, Koranen og den østlige verdens skriftruller.

Planternes pollenproduktion er et stort og forunderligt trin i fødekæden. Der findes helt basale naturkræfter i det lillebitte pollen. Bier indsamler denne pollen fra blomsterne og blander den med nektar, så det bliver til en veritabel naturlig ernæringsbombe. Der findes flere tusinde bioaktive ingredienser i bipollen – bl.a. enzymer, carotenoider, essentielle fedtsyrer, frie aminosyrer, naturlige mineraler, hele mineralkomplekser, lipider og sporstoffer, som alle er vigtige antioxidanter for kroppen.

Man har nu udviklet laboratorieteknikker, som gør det lettere at iagttage pollens positive virkning og den ernæringsmæssige sammensætning af de naturligt forekommende stoffer. Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC)-testen er en ny standard til videnskabelig måling af naturlige fødevarers og kosttilskuds antioxidante aktivitet. Antioxidanter er vigtige for beskyttelsen af kroppens celler mod de skader, som frie radikaler (en reaktiv iltform) kan forårsage. Cellemembraner lader sig let påvirke af de frie radikaler, fordi de mestendels består af fedtsyrer (dobbeltlipidmembran). Flerumættede fedtsyrer er specielt udsatte i forbindelse med iltning fra frie radikaler på grund af deres unikke opbygning. Skader på cellemembranen som følge af iltning af fedtsyremembranens komponenter (lipid peroxidation) kan føre til forstyrrelse af hele cellens funktion og struktur. Desuden er det vigtigt for det gode helbreds skyld at opretholde en normal lipid peroxidation af lipoproteiner.

Kostens indhold af antioxidanter – som går til angreb på de frie radikaler – kan meget vel spille en forebyggende rolle i vores generelle sundhedstilstand. Stor antioxidant aktivitet (som kan fastslås med ORAC-testen) findes i fx blåbær. Da ORAC-testens resultater for disse bær blev offentliggjort, steg deres årlige forbrug drastisk. Bær blev kendt som de bedste kilder til antioxidanter blandt uforarbejdede fødevarer. For nylig blev High Desert Bee Pollen (som er en beskyttet ingrediens ejet af CC Pollen Company) ORAC-testet af Brunswick Laboratories, en af de førende virksomheder inden for analyse og måling af stoffers antioxidante aktivitet. Ifølge Boxin Ou, som er chefforsker hos Brunswick, er resultatet på 247 ORAC-enheder det højeste, der nogen sinde er målt på uforarbejdede fødevarer.

Polyfenoler omfatter bioflavonoider, organiske syrer og fenolsyre. Den største del af en fødevares antioxidante egenskaber stammer fra polyfenol. Generelt er det samlede polyfenolindhold anerkendt som en målestok for, hvor sund en uforarbejdet fødevare er. Pollen har også vist sig at have det højeste polyfenolindhold blandt en række fødevarer.

Hvad indeholder pollen-granulat?

Pollen er fyldt med mange forskellige næringsstoffer: Aminosyrer, antibiotiske faktorer, DNA/RNA, enzymer, glukosider, hormoner, mineraler, vitaminer – og flere andre elementer, som endnu ikke er fuldt belyst.

  • AMINOSYRER/PROTEINER. Der findes 22 aminosyrer i pollen, bl.a. alle de essentielle i meget høje koncentrationer. Det gør pollen til et meget anvendeligt proteintilskud, fordi det dækker hele spektret. Målt individuelt har det et højere proteinindhold end kød, æg og ost – uden de store mængder fedt.
  • ANTIOXIDANTER. Eftersom pollen indeholder mange fytokemikalier, herunder flavonoider, carotener og fytosteroler, er det en glimrende kilde til de vigtigste antioxidanter som fx lycopen, selen, quercetin og betacaroten.
  • ANTIBIOTISKE FAKTORER. Pollen kan regulere tarmbakterier, så giftige affaldsstoffer neutraliseres, og blodet dermed renses bedre.
  • DNA/RNA (deoxyribonukleinsyre og ribonukleinsyre) bærer arvematerialet fra de planter, bierne har indsamlet pollen fra. Det findes i pollen, da pollen er den del af planten, der er ansvarlig for reproduktionen.
  • ENZYMER. Pollen er rigt på enzymer og fremmer derfor stofskiftet og fordøjelsen. Det indeholder 18 forskellige enzymer, herunder amylase, diastase, fosfatase, pepsin og trypsin. Enzymerne er nødvendige for alle kroppens funktioner, og da pollen indeholder så mange enzymer i så store mængder, er det en stor hjælp for hele kroppen.
  • GLUKOSIDER er naturlige sukkerstoffer, som indgår i kroppens energiopbygning. En af de vigtigste glukosider er rutin, som er en vigtig faktor til at øge kapillærvæggenes modstand mod infektion, fremme hjertefunktionen og åndedrættet, fremskynde sårhelingen og blodets koagulationsevne og holde blodtrykket i skak ved at kontrollere blodstrømmen.
  • HORMONER. Pollen indeholder plantehormoner, som aktiverer og støtter kroppens hormonkirtler, så de fungerer bedre. Dette er specielt vigtigt for mænd, idet plantehormonerne også kan være med til at forbedre sædkvaliteten.
  • MINERALER. Der findes 27 forskellige mineraler i pollen, herunder kalk, magnesium, jern og kalium, samt bor, klor, kobber, jod, molybdæn, fosfor, selen, silicium, natrium, svovl, titanium og zink.
  • VITAMINER. Alle kendte vitaminer fra A til K findes i koncentrerede mængder i pollen. Vitaminerne omfatter provitamin A, vitaminerne B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotensyre), B6 (pyridoxin), B9 (folsyre), B12 (cyanocobalamin), C, D, E og K samt biotin, cholin, inositol og rutin.

Læg mærke til, at pollen endog indeholder B12-vitamin, som ellers kun sjældent findes i planter og planteprodukter. Dette vitamin er yderst vigtigt for forbrændingen af fedt, kulhydrater og protein og for opbygningen af blodlegemer og knoglemarv – og er desuden med til at holde såvel huden som nervesystemet raske. Når man så tager i betragtning, at alle de øvrige vitaminer også findes, må man konkludere, at pollen er et fantastisk godt tilskud til kosten, hvis man ønsker at gøre noget for sundheden i alle kroppens organer.

Pollen-granulat fås i en økologisk version fra Natur-Drogeriet A/S og kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.

Læs også
Pollen – hvorfor er det så vigtigt?
Pollen – superfødevare for alle pengene
Pollen kan forebygge mange sygdomme
Pollen: Ren energi fra bierne
Pollen – holistisk plantemedicin
Bierne producerer virksomme naturlægemidler
Gelé Royal: En majestætisk eliksir
Ambrosia med stevia og pollen