Sund kost og livsstil Vegetar-Info Vitaminer

Grønsager: Fem om dagen

Lad dig forføre – fem gange om dagen… Af frugt, grønsager, fuldkorn og ren plantekost.

I USA har man propaganderet for “Fem om dagen”, siden National Cancer Institute lancerede kampagnen i begyndelsen af 1990’erne. Og det giver pote: Tarmkræft, som er den næsthyppigste kræftform i de industrialiserede lande, er på tilbagetog i USA.

Fem portioner frugt og grønsager er alt i alt 600-800 gram om dagen. En mængde, som flertallet af os finder helt uoverskuelig – det gennemsnitlige forbrug pr. dag ligger på 200 gram. I Sydeuropa (frem for alt Italien, Tyrkiet og Grækenland) spiser man langt mere. Her når man uden ret meget besvær den anbefalede dagsdosis alene i kraft af det kulinarisk udfordrende køkken. I disse områder er der også langt færre tilfælde af såvel hjertetilfælde som kræft, specielt tarmkræft.

Våben mod de frie radikaler

Hvad er så det særlige ved en planterig kost? Planter indeholder masser af vitaminer. I forbindelse med forebyggelse er specielt antioxidanterne interessante. Til denne gruppe hører C- og E-vitamin og provitamin A (betacaroten). Disse vitaminer suser gennem kroppen som en flok politibetjente og fjerner de frie radikaler – iltholdige molekyler, som kaster sig yderst aggressivt over levende celler. Denne aggressive adfærd er god, når det gælder om at bekæmpe sygdomsfremkaldende stoffer, men de frie radikaler angriber også ganske normale celler, trænger ind i cellekernen og udretter uoprettelige skader: Enten dør cellen, eller også deler den sig og bliver til fx kræftceller. Antallet af frie radikaler forøges ved belastning fra miljøgifte, udstødning, cigaretrøg, infektioner, kraftig fysisk udfoldelse (præstationsidræt) og sandsynligvis også stress og depression.

Frie radikaler er desuden med i udviklingen af åreforkalkning og er en risikofaktor ved hjerteinfarkt og slagtilfælde. Forklaringen er, at de aggressive iltpartikler fortrinsvis kaster sig over det “dårlige” kolesterol (LDL) og nedbryder fedtsyrer. På grund af dette oxiderede, harske kolesterol opbygges “fedtaffald”, som lagres på indersiden af arterierne og er årsag til åreforkalkning. Jo flere antioxidanter, der findes i blodet (specielt E-vitamin), jo ringere er muligheden for iltning af kolesterolet, og dermed er man bedre beskyttet mod kalkaflejringer.

Men en kost bestående af grønsager har mange andre ting at byde på end de antioxidativt virkende vitaminer. Der findes en lang række bioaktive stoffer – bl.a. vigtige fibre.

Sekundære plantestoffer

Det nyeste fra forskningsfronten er de sekundære plantestoffer. De forekommer ganske vist kun sporadisk, men i vores krop har de en vis form for helende aktivitet. De virker antibakterielt, styrker immunforsvaret, virker som antioxidanter, regulerer blodtryk, kolesteroltal og blodsukkerniveau og beskytter mod hjerte-/karsygdomme. Desuden virker plantestofferne mod næsten alle former for kræft ved at sørge for, at svulsten ikke opstår: Tidligt i forløbet blokeres de kræftfremkaldende stoffer i kosten, og på et senere stadie hæmmes spredningen af kræft i kroppen.

Bag truende kemiske betegnelser som phytosterin, terpen, polyfenol, flavonoid og enzym-inhibitatorer gemmer sig naturlige smags-, duft-, farve- og beskyttelsesstoffer eller mikroorganismer. Mange af disse stoffer er der for at beskytte planterne selv, og nogle er endog skadelige for mennesker i større mængder. Men i små mængder og i naturlig sammenhæng med planterne har de positive egenskaber for os mennesker.

Læs også
Grønsager sænker blodtrykket
Grønsager bremser knogleskørhed
Grønne bladgrønsager fortynder blodet og hjælper ilttransporten
Kvinder bør spise grønsager for at holde hjertet sundt
Spis farverigt og undgå sygdom!
Antioxidanter – det bedste forsvar mod frie radikaler
Antioxidanter til ældre
Grønt er godt mod Alzheimers
For få antioxidanter giver øget risiko for hjertesygdom
Blomkålspolonaise