Folkesundhed

Kvinder bør spise grønsager for at holde hjertet sundt

I dag rammes kvinder i næsten lige så stor grad som mænd af hjerte-/karsygdomme. En amerikansk undersøgelse af 69.017 kvinder har kigget på, hvorledes kvinders kost har være skruet sammen for at give den bedste forebyggelse.

Kvinderne blev inddelt i to forskellige kostgrupper, hvor den ene kostgruppe fik en kost rig på grønsager, frugt, fuldkornsprodukter, fjerkræ og fisk/skaldyr, mens den anden fik typisk vestlig kost med rødt kød, færdige kødprodukter, færre fuldkornsprodukter, mælkeprodukter og desserter. De kvinder, som spiste mange grønsager og frugter, havde færre problemer med hjerte og kredsløb og derved mindre risiko for hjerte-/karsygdomme set i forhold til kvinder, som spiste den vestlige kost.

Selv om der i de senere år har været mere fokus på at spise magert kød, altså mere protein og mindre fedt i den daglige kost, viser denne undersøgelse, at en kost rig på frugt og grønsager, men fattig på rødt kød og hvidt brød, giver den bedste forebyggelse mod hjerte-/karsygdomme for kvinder.

Læs også
Grønsager: Fem om dagen
Kvinder glemmer at tænke på hjertet
En sund livsstil kan forebygge de fleste hjerteanfald hos kvinder
Antarktisk Krillolie er godt for kvindehjerter
Lycopen kan halvere risikoen for hjertesygdom hos kvinder
Økologi – hvad er det egentlig for noget?
Spinat er en superfødevare

Kilde
Nutrition Newsletter