E-vitamin Hjerte-/kredsløbssygdomme

E-vitamin mod blodpropper

E-vitamin er en antioxidant, der hæmmer betændelse og hindrer blodpladerne i at klumpe sammen – alt sammen noget, der medvirker til at reducere risikoen for inflammatoriske sygdomme og hjerteproblemer som fx blodpropper.

Et klinisk forsøg viser, at tilskud af E-vitamin medvirker til at forebygge blodpropper i venerne, såkaldt venøs tromboembolisme (VTE).

VTE kan føre til hjerneblødning og blodpropper i lungerne med potentielt dødelig udgang. Forskerne evaluerede 39.686 kvinder i det såkaldte Women’s Health Study. Af denne gruppe fik halvdelen 600 I.E. E-vitamin hver anden dag og den anden halvdel placebo. Over en periode på 10 år havde E-vitamin-gruppen en 27 % lavere risiko for VTE end kontrolgruppen (som måske havde taget E-vitamin hver dag for at sænke risikoen yderligere).

Blandt kvinder med tidligere tilfælde af VTE var fordelene endnu større. E-vitamingruppen havde en 44 % reduceret risiko for, at VTE kom tilbage i løbet af perioden. En specifik undergruppe af kvinder med genetisk tendens til dannelse af blodpropper havde en 49 % reduktion i risikoen.

E-vitamin har en beskyttende virkning mod blodpropper

Læs også
E-vitamin og myocardieinfarkt
Blodpropper på flyrejser
E-vitamin – hjertets bedste ven
E-vitamin og blodplader
Yasmin p-piller øger risikoen for blodpropper
Vegetarer får færre blodpropper
Søvnapnø kan være årsag til blodprop i hjertet
Kostændring som behandling efter blodprop i hjertet

Kilde
Glynn RJ et al. Effects of random allocation to vitamin E supplementation on the occurrence of venous thromboembolism: report from the Women’s Health Study. Circulation, 2007;116(13): 1497-503.