Hjerte-/kredsløbssygdomme

Alkohol uden mad kan forhøje blodtrykket

Risikoen for at få forhøjet blodtryk øges, hvis man drikker alkohol uden at spise til, viser en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Hypertension.

Forskere fra State University of New York, Buffalo, USA, undersøgte 2.609 personer for at se, om de fandt en sammenhæng mellem alkoholforbrug og forhøjet blodtryk. Ingen af deltagerne i undersøgelsen havde andre hjerte-/karsygdomme. Undersøgelsen viste, at deltagere, som havde et dagligt forbrug af alkohol uden at spise til, havde 65 % øget risiko for forhøjet blodtryk i forhold til deltagerne, som drak alkohol sjældnere end en gang om ugen, og 49 % øget risiko i forhold til deltagere, som angav, at de oftest drak alkohol sammen med mad.

Justeret for alkoholforbruget over en 30-dages periode fandt forskerne, at deltagere, som havde et dagligt alkoholforbrug, ikke generelt havde signifikant forøget risiko for forhøjet blodtryk, men at personer, som havde et dagligt alkoholforbrug og ikke spiste mad til, fortsat havde 41 % forøget risiko for forhøjet blodtryk.

Læs også
Blodtrykket – hvad får det til at stige?
Alkohol og forhøjet blodtryk
Sænk blodtrykket via kost og kosttilskud
Fakta om forhøjet blodtryk
Alkohol, fedtlever og skrumpelever
En genstand om dagen kan reducere risikoen for hjertedød
Et stort alkoholforbrug kan måske fremskynde udviklingen af kræft

Kilde
Hypertension 2004; 44: 813-9.