Hjerte-/kredsløbssygdomme

Øjets nethinde kan vise risiko for hjertesvigt

Mikroaneurismer, blødninger i øjets nethinde og bomuldspletter er sammen med andre tegn på retinopati uafhængige risikofaktorer for kongestivt hjertesvigt – selv hos patienter uden sygdomme i hjertets kranspulsårer, diabetes eller forhøjet blodtryk. Dette er hovedkonklusionen på en befolkningsbaseret og prospektiv undersøgelse publiceret i januar i Journal of the American Medical Association.

Ifølge Ten Wong fra University of Melbourne, Australia, er retinopati en kendt markør for systemisk mikrovaskulær sygdom. Forfatteren tilføjer, at der “er tiltagende evidens for, at koronar mikrovaskulær dysfunktion kan være en underliggende mekanisme blandt patienter med symptomer på og fund af myokardie-iskæmi, hvor angiografi ikke kan påvise koronarlæsioner”.

I forsøget blev næsten 12.000 mennesker mellem 49 og 73 år fulgt i syv år. De fik taget nethindefotografier mellem 1993 og 1995. Nethindeforandringer blev vurderet efter en standardiseret protokol. I alt var forekomsten af kongestivt hjertesvigt 5 % (492 indlæggelser eller dødsfald). Den var tre gange højere blandt patienter med retinopati (15 vs. 5 %).

Selv efter justering for alder, forudgående sygdom i kranspulsårerne, blodtryk, diabetes og glykæmisk niveau havde patienter med retinopati en relativ risiko for hjertesvigt på 2.

Læs også
Kroppens advarselssignaler
Astaxanthin holder dit hjerte sundt
Omega-3 fedtsyrer og hjertesvigt
Q10 og hjertesvigt
Nethindesygdomme og kosttilskud
Naturlige veje til at undgå synsproblemer

Kilde
Wong TV, Rosamond W, Chang PP et al. Retinopathy and risk of congestive heart failure. JAMA 2005;293:63-9.