Hjerte-/kredsløbssygdomme

Acetylsalicylsyre sammen med NSAID øger risikoen for blodpropper i hjertet

Der er en øget risiko for blodprop i hjertet blandt dem, som tager acetylsalicylsyre (fx Kodimagnyl) og smertestillende midler af typen NSAID (fx Ibuprofen) regelmæssigt mere end 60 dage om året.

Forsøg har tidligere vist, at anvendelse af acetylsalicylsyre nedsætter risikoen for blodprop i hjertet, men denne beskyttelse svækkes eller modvirkes, hvis patienten ud over acetylsalicylsyre tager smertestillende midler af NSAID-typen fx ved slidgigt. Det er en af konklusionerne i et fem år langt amerikansk forsøg.

22.071 tilsyneladende raske læger fik enten 325 mg acetylsalicylsyre dagligt eller placebo. I perioden indtraf 139 tilfælde af blodprop i hjertet blandt dem, der fik acetylsalicylsyre, og 239 i placebogruppen. Acetylsalicylsyre reducerede risikoen for en første blodprop med 44 %. Hos de acetylsalicylsyre-brugere, som desuden anvendte NSAID i 59 dage pr. år, var risikoen uændret. Men blandt dem, der tog NSAID i 60 dage eller mere sås en næsten tredobbelt risiko sammenlignet med dem, der ikke tog NSAID. I placebogruppen – de, som ikke dagligt fik acetylsalicylsyre – var risikoen for blodprop ikke påvirket af NSAID.

Forfatterne konkluderer, at regelmæssig, men ikke midlertidig brug af NSAID, kan ophæve de hjertebeskyttende effekter af acetylsalicylsyre-behandling.

Læs også
Smertepiller øger blodprop-risiko
Smertestillende midler øger risikoen for at dø af en blodprop i hjertet
Acetylsalicylsyre – ikke uden risiko
Acetylsalicylsyre bør ikke anvendes til børn
Søvnapnø kan være årsag til blodprop i hjertet
Hjertemagnyl reducerer ikke risikoen for blodpropper eller andre sygdomme
Mulig risiko for kardiovaskulær død ved kort behandling med NSAID
Gigtpatienter kender ikke bivirkningerne ved NSAID-præparater
Tarmbetændelse: Risikoen øges af smertestillende medicin

Kilde
Circulation 2003; 108: 1191-95.