Hjerte-/kredsløbssygdomme Kosttilskud

Chili kan reducere forhøjet blodtryk

Det siges, at et æble om dagen holder doktoren fra døren. Nu ser det ud til, at denne menu med fordel kan suppleres af en ordentlig mundfuld chili. I hvert fald hvis man lider af for højt blodtryk. Kinesiske forskere har nemlig fundet ud af, at chili får blodårerne til at slappe af. Chili indeholder stoffet capsaicin, som giver den velkendte følelse af ild i munden. Men ud over at starte ildebrande på tun­gen kan stoffet ved langvarig brug få blodårerne til at slappe af.

Beskrivelse af forsøget

Chili kan reducere forhøjet blodtryk - også tilgængelig i kapselform

De kine­siske for­skere har i syv måne­der serveret en capsaicin-rig menu til rotter, som er genetisk disponeret for at have for højt blodtryk. Herefter har de kigget blodårerne og blodtrykket efter i sømmene, og det viser sig, at langvarig brug af chili forbedrer blodkarrenes funktion og reducerer blodtrykket. Effekten kommer, fordi capsaicin aktiverer en kanal i blodkarrene kaldet TRPV1. Når kanalen aktiveres, øges produktionen af kvælstofoxid, hvilket beskytter blodkarrene og får dem til at slappe af, så blodgennemstrømning og blodtryk holdes normalt.

Resultaterne skal nu efterprøves i men­nesker, men forskerne har allerede set tegn på, at resultaterne også her vil være positive. I det nordøstlige Kina lider over 20 % af befolkningen af for højt blod­tryk. I det sydvestlige Kina drejer det sig derimod kun om 10-14 %. Forskerne mener, at det meget vel kan skyldes, at be­folkningen i sydvest (bl.a. Sichuan-provinsen) ofte spiser stærk chiliholdig mad. Hvor meget chili, der skal til for at få den blodtryksnedsættende effekt, ved forskerne ikke endnu.

Hvordan får jeg fordelene ved chili?

Økologisk chili fås fra Natur-Drogeriet A/S – og hvis du gerne vil undgå den brændende fornemmelse, men stadig ønsker den sundhedsfremmende virkning, kan du få chili i kapsler i form af produktet Body-Heat. Du kan også nyde en kop dejlig, stærk ChiliForm-te med chili og en række andre velgørende urter, bl.a. anis og lakridsrod. Alle produkter kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.

Chili kan reducere forhøjet blodtryk - prøv fx en kop Chiliform te

Læs også
Fakta om forhøjet blodtrykChili kan reducere forhøjet blodtryk
Godt humør forebygger hjertesygdom og forhøjet blodtryk
Forstadier til forhøjet blodtryk øger risikoen for slagtilfælde
Ikke-medicinske behandlingsformer mod forhøjet blodtryk
Chili – en stærk ven på mange fronter
Body-Heat: Alle fordelene ved chili uden den brændende smag
Chiliform – te med power

Kilde
Cell Metabolism, 3. august 2010.