Kosttilskud Mave

Loppefrø – et alsidigt naturmiddel

Loppefrø (skallen fra de tørrede frø af Plantago ovata) er et alsidigt naturmiddel: Frøene er naturlige og nemme at indtage, smagsneutral, behageligt afførende, hæmmer slaggeaflejringer i vævet, slanker, er ideelt i fastekure, giver sundere hud – og bedre humør!

Tarmens peristaltik kommer takket være loppefrø til at fungere perfekt, og optagelsen af en mængde negative gæringsstoffer forhindres. Bedre tarmfunktion giver et bedre stofskifte, en sundere hud og mindre vævsophobning. Med loppefrøskaller får du ryddet op i kroppen og rengør udposninger på tarmene (divertikler),.

Loppefrø er et alsidigt naturmiddel

Indholdsstoffer

Loppefrø indeholder mere end 30 % slim, som hovedsagelig består af xylose, arabinose og galacturonisk syre, faste olier (5 %), proteiner og små mængder acubin og tannin.

Virkning

Sænkning af kolesterolspejlet

Åreforkalkning er en sygdom, hvor fedtstoffer som fx kolesterol sætter sig på indersiden af arterievæggene, og blodkarrene stivner. Kroppens funktioner bliver sløve eller standser. Hjertesygdomme som angina pectoris og myocardie-infarkt skyldes åreforkalkning. Man bør reducere kolesterolspejlet for at modvirke dette – og være opmærksom på, at animalsk fedt indeholder mere kolesterol end plantefedt/-olier.

Loppefrø nedsætter kolesterolmængden i blodet. Nogle forsøg har vist, at måltider indeholdende 15 g loppefrøskaller over en periode på 3 uger nedsætter kolesterolspejlet med 15 %. Desuden konkluderede man, at loppefrøskallerne nedsatte blodsukkeret og øgede det gode kolesterol (HDL).

Reduktion af vægten

Loppefrøenes evne til at optage vand holder appetitten i ave, og unødvendig ernæring udskilles. I et forsøg fik fem personer 6-10 g loppefrøskaller dagligt – og 4 kunne i løbet af en måned nedsætte deres vægt (max. 6 kg).

Rensning af tarmene

Behandlede og raffinerede fødevarer er blevet almindelige – og mængden af afføringen formindsket. Dermed stiger antallet af personer med forstoppelse, idet føden bruger længere tid på at komme igennem mave og tarm. En stor del af afføringen består af værdiløse proteiner. Derfor vil afføringen ophobe sig, når man indtager mange proteiner og mange fedtstoffer. Men da loppefrøskaller fylder meget og har en vandoptagende evne, skubber og udskiller det affaldsmaterialet fra udposningerne i tarmene og modvirker mave-, tarmblødnings-, gærings- og forrådnelsesproblemer.

Loppefrø er et alsidigt naturmiddelAyurvedisk behandling

Generelt regnes loppefrø inden for den ayurvediske behandling for at være kølende, blødgørende, sammentrækkende og klæbrig, og den virker mod for meget mavesyre. Desuden har loppefrø en virkning inden for følgende områder:

Mundhule og luftvejene

 • Loppefrøskaller bruges mod bronkitis, hoste med brændende fornemmelse i halsen og brystet,
 • En spiseskefuld loppefrøskaller taget med vand om morgenen lindrer en besværlig hoste og et langvarigt besværligt åndedræt.
 • Et tilberedt udtræk (gurglet 3 gange) fjerner brændende sår på tungen, samt hals-, slimhinde-, mave- og tandkødsbetændelser. Et afkog anvendes også som et lindrende middel ved hoste, øm hals og bronkitis forbundet med halsbrand og smerter.

Fordøjelse

 • Loppefrøets slimafsondrende egenskab er meget anvendelig ved diarré, dysenteri og forstoppelse.
 • I tilfælde af forstoppelse lider patienterne af tunghed i bugen og af konstant træthed på grund af dårlig fordøjelse og ophobning af føde. Ved begge typer udskiller patienten næsten altid slim og med mellemrum også blod med afføringen, får mavekneb og tilbageholder tarmluft. I sådanne tilfælde virker loppefrøskaller som et beskyttende lag over de betændte og sårfyldte dele af tarmens slimhindemembraner og forhindrer derved, at mikrober kan smitte systemet. Tarmene og afføringen, som er fokuspunktet, vil let udtømmes. Smitten vil gradvis fjernes.
 • Ved hård forstoppelse vil regelmæssig brug ved sengetid bringe tarmene i orden.
 • Det nedsætter hyper-surhed, brænden og smerter i brystet og letter patienter for sure opstød og luftdannelser, hvorved det fremmer fordøjelsen.
 • I akutte tilfælde af diarré og dysenteri med eller uden blod er loppefrøskaller anvendelige, hvis det tages med kærnemælk, og fast føde undlades i et døgn.

Andre anvendelsesområder

 • Loppefrøskaller opblødt i vand udgør et glimrende blødgørende omslag, som kan anvendes ved reumatisk gigt og kirtelhævelser.
 • Sår og mindre forbrændinger kan behandles, da loppefrø har en kølende virkning.
 • Det anvendes hyppigst som kølende drik, da det dulmer urinens brændende fornemmelse ved gonorré eller sur urin, idet det virker mildt urindrivende og svækker irritationen i urinrøret under vandladningen.
 • Personer med bekymringer, ængstelse, neuroser, forhøjet blodtryk, nervøs udmattelse og mental  træthed vil gradvist drage fordel af regelmæssig brug.

Læs også
Loppefrøskaller er guf for din fordøjelse
Loppefrø: Dosering, indtagelse og interaktioner
Loppefrøskaller sænker dit kolesteroltal
Hold tarmen i god form
Tarmfloraen – hvorfor er den så vigtig?
Calcium fremmer en sund tarm
Diverticulitis – sådan ser det ud
Forbrugererfaring: Ipe Roxo mod hudsygdomme