Hjerne Vitaminlignende stoffer

Cholin: Tankevitaminet

Tankevitaminet – det prædikat, som cholin har fået, er meget passende. Masser af mennesker kender det nemlig: De bliver mere og mere glemsomme, kan ikke rigtigt koncentrere sig og mister stedsansen. Årsagen er, at med alderen dør stadigt flere hjerneceller, fordi vi kommer til at mangle ammoniumsaltet cholin.

Neurologen Steven H. Zeisel fra universitetet Chapel Hill i USA siger: “Jeg anbefaler mine patienter at begynde at tage cholin, når de fylder 50”. Med cholin kan hjernecellerne leve længere og hukommelsen bliver styrket.

Cholin - vitaminet til din hjerne

Cholin er vigtigt for nervesystemet

Den amerikanske neurolog og professor dr. Steven H. Zeisel fra Chapel Hill-universitetet i North Carolina har opdaget den afgørende årsag til forstyrrelser i hjernens ydeevne:

“Med alderen dør flere og flere hjerneceller. Vi har påvist, at en 70-årig i gennemsnit kun har halvt så mange hjerneceller som en 35-årig. Cellerne dør, fordi vi med alderen kommer til at mangle ammoniumsaltet cholin. Cholin er en vigtig bestanddel for nervesystemet, og stoffet sørger for en problemfri informationsudveksling mellem hjernecellerne. Mangler cellen cholin, tager den det fra et andet sted. Den ‘brækker’ cholin af sin egen cellevæg – dermed ødelægger cellen sig selv – man taler faktisk om autokannibalisme. Informationerne i hjernen kan derfor kun dårligt eller slet ikke videregives”, forklarer professor Zeisel. Resultatet er, at patienterne bliver konfuse, og hukommelsen tager hurtigt af.

For at bremse hjernens naturlige aldringsproces skal kroppen kunne optage en tilstrækkelig mængde cholin. “En 70-årig har brug for op til 3 g cholin om dagen. Med kosten får man i gennemsnit kun 0,6 g, for man skal spise 16 kilo æg eller drikke 7 liter mælk for at få nok cholin gennem kosten. Og hvem kan det?”, lyder det fra dr. Zeisel.

Lecithin indeholder cholinHøjkoncentreret cholin fås i lecithin eller som enkeltstående kosttilskud. Cholin

  • medvirker til en normal omsætning af fedtstoffer i kroppen
  • er med til at vedligeholde en normal leverfunktion
  • har betydning for en normal nedbrydning af homocystein i blodet. Homocystein er en aminosyre, der øger risikoen for kredsløbsproblemer, hvis det ikke bliver omsat.

Læs også
Cholin får de grå celler til at leve længere
Cholin styrker hjernen og hjælper kroppen ved spidsbelastning
Cholin til den ældre generation
Cholin og lecithin er livsvigtige næringsmidler
Lecithin: Derfor er det vigtigt
Homocystein – en overset dræber
Cholintilskud til mødre: Beskyt barnet mod COVID-19-skader