Godt at vide Vitaminlignende stoffer

Naturlig betacaroten beskytter mod røntgenstråler

Røntgenstråler på menneskeceller fører til kromosomskader og kan i sidste instans føre til kræft og ældning, men forskere ved National Institute of Health and Nutrition i Tokyo har nu opdaget, at betacaroten beskytter lymfocytter mod røntgenstråler. Sytten kvindelige studenter mellem 20 og 21 år deltog i forsøget.

I de første seks dage spiste studenterne en kost, der havde et meget lavt indhold af betacaroten og indeholdt omkring 100 mg ascorbinsyre (C-vitamin). Studenterne blev derefter inddelt i tre grupper, og i de næste seks dage fik de et dagligt kosttilskud af enten 30 mg betacaroten, 300 mg ascorbinsyre eller placebo. Forskerne udsatte blod taget fra studenterne på forsøgets sjette og trettende dag for bestråling med røntgenstråler og målte derefter omfanget af celleskaderne.

De opdagede, at betacaroten-niveauet hos den gruppe studenter, der havde fået 30 mg betacaroten om dagen, var steget betydeligt, og at celleskaderne var af meget mindre omfang i denne gruppe og direkte afhængigt af betacaroten-niveauet – jo mere betacaroten i blodet, jo færre celleskader. Niveauet af C-vitamin steg også i den gruppe, der havde fået tilskud i form af ascorbinsyre, men omfanget af celleskader var ikke mindre i denne gruppe.

Naturlig betacaroten - som bl.a. findes i SunPrep - beskytter mod røntgenstråler

Sunprep fra Natur-Drogeriet A/S – med naturlig betacaroten og granatæble. Kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.

Læs også
Røntgen bruges i et faretruende omfang
Betacaroten – vigtige helsefordele i den naturlige form!
Carotenoider: Hvor findes de, og hvad kan de?
Viden om og forskning i betacaroten
Immunforsvar, lymfocytter og betacaroten
Betacaroten modvirker hvide pletter i munden
Antioxidanter til rygere
A-vitamin fremmer din fedtforbrænding, når det er koldt

Kilde
Journal of Clinical Nutrition, bd 59, nr. 2, 1994, pp. 409-12.