A-vitamin

A-vitamin fremmer din fedtforbrænding, når det er koldt

En forsøg gennemført af et østrigsk forskerteam under ledelse af Florian Kiefer fra afdelingen for endokrinologi og stofskifte ved MedUni Vienna viser, at A-vitamin kan være med til at fremme din fedtforbrænding i kolde omgivelser. Dette gælder for både mennesker og mus. Det medvirker til at omdanne ”dårligt” hvidt fedtvæv til ”godt” brunt fedtvæv, som stimulerer fedtforbrændingen og varmedannelsen. Denne ”fedtomdannelse” følges normalt af et øget energiforbrug og anses derfor for at være en lovende tilgang til udviklingen af nye former for fedmebehandling.

Hvidt og brunt fedt

Hos mennesker og andre pattedyr har man påvist mindst to typer af fedtdepoter – hvidt og brunt fedtvæv. Ved udviklingen af svær overvægt lagres de overskydende kalorier i det hvide fedt. I modsætning hertil forbrænder det brune fedt energi og genererer derved varme. Mere end 90 % af menneskekroppens fedtdepoter er hvide, og de befinder sig typisk på maven, bagdelen og lårene. At omdanne hvidt til brunt fedt kan være en ny behandlingsmodel til bekæmpelse af vægtøgning og svær overvægt.

Forskerne påviste, at moderat kulde øger niveauet af A-vitamin og dets transportør, retinol-bindende protein, hos mus og mennesker. Hovedparten af A-vitaminreserverne er lagret i leveren, og udsættelse for kulde synes at stimulere omfordelingen af A-vitamin til fedtvæv. Den kuldefremkaldte forøgelse i A-vitaminniveauet førte til en omdannelse af hvidt fedt til brunt fedt og dermed højere fedtforbrænding.

Da Kiefer og hans team blokerede A-vitamintransportøren retinol-bindende protein hos mus ved hjælp af genmanipulation, blev både den kuldefremkaldte forøgelse af A-vitamin og omdannelsen af hvidt til brunt fedt bremset: ”Som følge heraf blev fedtiltningen og varmeproduktionen forstyrret, så musene ikke længere var i stand til at beskytte sig mod kulden”, forklarer Kiefer. Modsat førte tilførsel af A-vitamin til menneskelige hvide fedtceller til ekspression af egenskaber ved brune fedtceller i form af øget stofskifteaktivitet og energiforbrug.

Forskernes konklusion

A-vitamin kan medvirke til at øge fedtforbrændingen”Vores resultater viser, at A-vitamin spiller en væsentlig rolle i fedtvævets funktion og påvirker det samlede energistofskifte. Men det er ikke et argument for at indtage store mængder af A-vitamin, fordi det er af afgørende betydning, at A-vitaminet transporteres til de rigtige celler på det rigtige tidspunkt”, forklarer forskerne. ”Vi har opdaget en ny mekanisme, hvorved A-vitamin regulerer fedtforbrændingen og varmeproduktionen under kolde betingelser. Det kan medvirke til, at vi kan udvikle nye behandlingsmæssige interventioner, som udnytter denne specifikke mekanisme”.

Læs også
Fedtforbrændingen – hvad understøtter den?
Viden om og forskning i betacaroten
Anprisninger: A-vitamin
Fakta om vitaminer og mineraler
Lav-intens træning giver større fedtforbrænding
Hvor længe er du om at forbrænde snacks?
Fedt skaber fedt
Vægttab: Du kommer længere med en fedtreduceret kost
Vægttab giver 7 sundhedsfordele

Kilde
Fenzl A, Kiefer FW. Intact vitamin A transport is critical for cold-mediated adipose tissue browning and thermogenesis. Molecular Metabolism, 2020;101088 DOI: 10.1016/j.molmet.2020.101088