Sund kost og livsstil

Blåbær har masser af sundhedsfremmende indholdsstoffer

Blåbær er en af de fødevarer, der har flest sundhedsfremmende indholdsstoffer.

Den latinske betegnelse for blåbær er Vaccinium myrtillus. Planten vokser typisk i regioner med bjerge eller lyng, og den findes vildtvoksende i nordeuropæiske lande og i det nordlige Amerika. De fleste kender blåbær som en delikatesse, der anvendes i madlavningen, men planten såvel som dens bær har i mange hundrede år været anvendt til medicinske formål. Traditionelt har blade og bær, i form af en stærk te, været anvendt mod diarré, betændelsestilstande i mund og hals, blærebetændelse, mavesår samt nyresten.

Aktivstoffer

De aktive stoffer i blåbær er tannin, flavonglykosid og anthocyanin. Sidstnævnte sørger for pigment til bærrets helt specielle mørkeblå farve. Anthocyanin er dog mere end et slags farvestof, idet det også fungerer som en meget kraftig antioxidant. Blåbær har et meget høj, og nogle siger den højeste, antioxidante kapacitet. Dette kan også ses i relation til et højt indhold af A- og C-vitamin.

Anvendelse 

Blåbærs anthocyanin hjælper med at bekæmpe betændelsestilstande og styrker bindevævet. Betændelse opstår, når skadelige enzymer ødelægger bindevævet i kapillærerne, så blodet kan løbe ud i det omkringliggende bindevæv. Anthocyanin kan dog hjælpe med at neutralisere disse enzymer og således formindske risikoen for betændelse. Endvidere kan anthocyanin forhindre frie radikaler (dvs. ustabile oxygenmolekyler) i at skade bindevævet. På denne måde hjælper blåbær med at stabilisere kollagen – et protein som udgør “rygraden” i det sunde bindevæv.

Anthocyanin hjælper også med at forbedre blodgennemstrømningen i svage kapillærer, såvel som i større vener. Blåbærs anthocyanin styrker kapillærerne ved at beskytte dem mod de fri radikalers skadelige virkning, hvorved kapillærernes vægge stabiliseres. Blåbær kan på den måde være medvirkende til at hjælpe mennesker med perifere forstyrrelse i blodkredsløbet.

Vidste du…

… at ifølge rygterne gav man blåbærmarmelade til piloter ved det britiske Royal Air Force under Anden Verdenskrig for at forbedre deres syn – herunder nattesynet – med henblik på at skærpe piloternes navigationsevne i luften. En af forklaringerne bag dette fænomen er blåbæranthocyanins evne til at beskytte øjet mod frie radikaler forårsaget af UV-stråling og forurening. Beskyttelsen mod frie radikalers angreb på blodårerne i øjet forbedrer blodcirkulationen, og øjets bindevæv stabiliseres.

Læs også
Blåbærrets mange egenskaber
Blåbær er en imponerende antioxidant
Blåbær har måske kræftbekæmpende egenskaber
Frugt og bær til måltidet beskytter mod iltningsbelastning
Anthocyaniner viser stort potentiale mod fedme
Polyfenoler i bær og druer kan bevare hukommelsen
Tranebær: Kan et lille rødt bær virkelig gøre underværker?