Sund kost og livsstil

Rooibush – en sund nydelseste

Nydelseste er naturligvis et individuelt begreb, men måske skulle du prøve at se nærmere på rooibush. Denne sydafrikanske te er ikke kun velsmagende, men også sund.

Hvad kan rooibush, som andre teer ikke kan?

Danskerne drikker hvert år oceaner af kaffe og sort te – hvilket ikke er uden sundhedsmæssige konsekvenser. Folk med svagt hjerte og mavesår har problemer, og mange af os – ikke mindst børn og ældre – får søvnbesvær på grund af kaffe og te. Garvesyren i te virker forstoppende – ja, det er ikke langt fra, at overdreven brug af de to nydelsesmidler må regnes som en last på linje med fx tobaksrygning.

Fra den sydlige del af det afrikanske kontinent kommer der et sundt og velsmagende alternativ, kaldet  Rooibush-te (eller Rooibos-te). Denne te er lavet af bladene fra en særlig busk, der kun vokser her, hvor det tørre, varme klima og den specielle jordbund gør en egentlig dyrkning mulig.

Rooibush er en sund nydelsesteTeen er meget aromatisk og let sødlig – selv børn kan lide den. Med rooibush-te kan du tanke ren sundhed. Teen indeholder bl.a. kalk, jern og C-vitamin. Desuden styrker den immunforsvaret, hjælper mod mave-/tarmproblemer og allergi, fx neurodermitis (symptomerne forsvinder dog ikke!). En kop rooibush-te inden sengetid er ikke blot sundt; den aromatiske drik beroliger også og gør dig klar til en velgørende søvn. Så lad være med at vente, hvis du ikke kan sove – skynd dig at tage en kop te!

Ingen koffein!

Det fine ved Rooibush-te er, at den ikke indeholder koffein og kun 1 % garvesyre (garvesyren i almindelige teer ligger på 8-15%). Ud over den sundhedsmæssige fordel betyder det, at teen kan genopvarmes uden at blive bitter, ligesom den kan opbevares i køleskabet og drikkes kold som iste i sommervarmen. Et andet plus er økonomien: Rooibush-te er dobbelt så drøj i brug som sort te, og så kræver den mindre sukker (til glæde for dem, der må holde øje med kalorierne).

Mange mennesker blander Rooibush-te med sort te for at få en særligt aromatisk drik med en pikant eftersmag. Rooibush-te er den ideelle aftente, som også børnene elsker. Så næste gang tedåsen er ved at være tom, så tænk på Rooibush, så vil du også blive overbevist om, at det slet ikke behøver at være mere kedeligt at leve lidt sundere.

Spørg efter Rooibush-te hos Matas eller i helsekosten. Fås i en konventionel og en økologisk udgave.

Læs også
Rooibush-te holder dit hjerte sundt
Rooibush-te: Tetid for maven
Rooibush te – medicinsk anvendelse
Nutraceutiske stoffer er med til at forlænge din levetid
South African Punch