Sund kost og livsstil

Hampefrø: En kilde til næringsstoffer

Hampefrø er en af verdens bedste kilder til næringsstoffer, og de små frø er traditionelt blevet brugt som en fødevare mange steder i tusindvis af år. Frøene kan spises på forskellig vis: I grønsags- eller frugtsalater, iblandet mysli, i bagværk og pasta- og risretter, som mælk – og meget, meget mere. Ham­pefrø kan kategoriseres som biologiske nødder eller olieholdige frø.

Næringsindhold

Frøenes smag minder om pinjekerner og solsikkefrø. Næringsindholdet i afskallede hampefrø er 30 % protein, 42 % fedt og 15 % kulhydrater. Det glykæmiske indeks på afskallede hampefrø anses for at være lavt på grund af det lave kulhydratindhold. Frøene er også fulde af næringsstoffer, der vir­ker afbalancerende på blodsukkerniveauet.

Hampefrø er en fantastisk kilde til næringsstoffer

Hampefrø indeholder ikke kun essentielle fedtsyrer i det ideelle forhold for menneskekroppen, men også alle de essentielle aminosyrer og kostfibre, der er nødvendige for at holde sig sund og rask. Fiberindholdet i hampefrømel er 40 % – det højeste blandt de former for mel, der findes på markedet. Der findes ikke andre vegetabilske kilder, der giver næringsholdigt protein sammen med alle de essentielle aminosyrer i så velafbalanceret og gunstig et forhold for den menneskelige fordøjelse. Faktisk indeholder 2/3 af de afskallede hampefrø de føromtalte essentielle næringsstoffer, mens de afskallede frø er 40 % mere næringsholdige end hele hampefrø. Når skallen fjernes, øges procentdelen af essentielle næringsstoffer. Proteinindholdet øges med 8 % (til mere end 30 % i alt), og det samlede fedtindhold øges med 17 % (til mere end 42 %). Forholdet mellem de essentielle fedtsyrer forbliver uændret.

Desuden er hampefrø bedre end sojabønner, når det gælder koncentrerede næringsstoffer, og frøene anses for at være det bedste alternativ for veganere. Afskallede hampefrø indeholder 30% protein, hvoraf 65 % er edestin – et meget letfordøjeligt protein. Hampefrø indeholder alle ni essentielle aminosyrer, inkl. methionin og cystein, som normalt kun findes i lave koncentrationer i planteproteiner. Manglen på trypsin-hæmmende aktivitet er en stor fordel i forhold til den form for protein, der findes i sojabønner.

Desuden er hampefrøene en god kilde til antioxidanter, E-vitamin i formerne alfa-, beta-, gamma-, delta-tocoferol og alfa-tocotrienol.

Læs også
Hampefrø – små, naturlige kraftværker
Hampeprotein til mor, far og barn
Hampeprotein med masser af omega-6 og omega-3 fedtsyrer
Hamp – en sund snack
Cannabis som kræfthæmmer?
Hørfrø for sundhedens skyld
Chia-frøets indholdsstoffer