Folkesundhed Naturmidler Sund kost og livsstil

Antioxidanter: Får du de rigtige?

Der er ingen tvivl om, at antioxidanter kan være nyttige, men der er modstridende beviser for, hvor godt de virker som enkeltstående næringsstoffer. Ny forskning viser nu, at specifikke kombinationer af flere antioxidanter kan være nøglen til sundhed, specielt i kredsløbet.

Usikkerheden kan til dels skyldes forsøg med enkeltstående “svage” antioxidanter som C- og E-vitamin (specifikt alfa-tocoferol), som begge bliver inaktive, når de har neutraliseret skadelige frie radikaler – en proces, som medvirker til at beskytte kroppens raske celler.

Coenzym Q10 er derimod en stærk antioxidant, som også kan genetablere iltet, inaktivt C- og E-vitamin som aktivt fungerende antioxidanter. Dette er det såkaldte antioxidante netværk, hvor en nøgle-antioxidant, fx Q10, kombineres med andre antioxidanter, fx C- og E-vitamin, for at sikre større effekt.

Et dobbeltblindet, randomiseret forsøg omfattede 70 voksne med forskellige risikofaktorer for kredsløbssygdomme. Én gruppe fik placebo, mens den anden fik en daglig kombination af C-vitamin (1.000 mg), E-vitamin (400 I.E.), Q10 (120 mg) og selen (200 mikrogram) i en periode på seks måneder.

Efter de seks måneder kunne man hos den gruppe, der havde fået antioxidant-kombinationen, iagttage en statistisk signifikant reduktion af det systoliske blodtryk (fra 145 til 136) og det diastoliske blodtryk, samt en betydelig forbedring af arterierne. Blodsukkerniveauet blev også markant forbed­ret, og det samme gjaldt blodets indhold af det “gode” HDL-kolesterol.

Derimod oplevede placebogruppen ikke nogen signifikant ændring i parametrene. Dermed fastslog man, at kombinationen af flere forskellige antioxidanter gav forbedringer, som kunne have en betydelig indvirkning på kredsløbet og den generelle sundhedstilstand.

Hvis du tager tilskud af antioxidanter, er det derfor vigtigt, at du spiser stærke antioxidanter som Q10 eller Alfa-liponsyre. Sidstnævnte kan – på stort set samme måde som Q10 – omdanne og genoprette funktionen i andre antioxidanter, som bliver inaktive efter neutralisering af frie radikaler. Andre stærke antioxidanter, som kan anbefales som tilskud, er vindruekerneekstrakt og granatæbleekstrakt (standardiseret til 30-40 % punicalaginer).

Læs også
Antioxidanter – det bedste forsvar mod frie radikaler
Tilskud af antioxidanter til dit hjerte
Antioxidanter giver sunde arterier
Q10 og selen mindsker risikoen for hjerte-/karproblemer
Alfa-liponsyre – en vigtig antioxidant for stofskiftet
Antioxidanter nedsætter risikoen for Alzheimers