Sund kost og livsstil

Færre mineraler i maden kan udvikle sig til en ernæringsmæssig krise

Det faldende indhold af mineraler i mælk, kød og grønsager i løbet af de senest 60 år vil på sigt få alvorlige konsekvenser for folkesundheden i Storbritannien, viser en chokerende fødevareanalyse. Dr. David Thomas, praktiserende læge og uafhængig forsker, har sammenlignet myndighedernes fødevareoversigter fra hhv. 1940 og 2002. Hans konklusioner blev offentliggjort af Food Commission i marts 2006 og er siden blevet meget omtalt i medierne. Og det er alarmerende læsning…

Således er jernindholdet i 15 forskellige varianter af kød faldet med i gennemsnit 47 %, og for nogle produkter er faldet på helt op til 80 %, mens indholdet i mælk er faldet med over 60 %.

I kødprodukter er der også mindre kobber og magnesium, som er af afgørende betydning for kroppens enzymer. Magnesiumindholdet er typisk faldet med 10 % og kobber med hele 60 %. I mælkeprodukter har man påvist et 90 % fald i kobberindholdet, mens kalktabet i Parmesan-ost af høj kvalitet lå på hele 70 %, hvilket er en betydelig udvanding af den oprindelige, meget koncentrerede indholdssammensætning.

“Forarbejdningen af vores fødevarer har gjort, at der kommer flere og flere produkter, der ikke indeholder mikronæringsstoffer”,siger Thomas. “De er ganske enkelt forsvundet med tiden”. Og standardmåltidet for mange børn er stadig dårligt kød, pommes frites og cola. “Hos børn begynder vi at se diabetes type II – det, der tidligere blev kaldt gammelmandssukkersyge – og der er også kommet langt flere tilfælde af astma og hyperaktivitet. Alt dette har forbindelse til kosten. Når jeg ser kroniske sygdomme som disse, tænker jeg altid, at det er fantastisk, hvor stor en forskel det kan gøre at ændre kostvaner, men hvorfor skal det ikke være sådan fra starten?”

Intensiv dyrkning af udpinte jorder synes at være en af de sandsynlige hovedårsager til reduktionen af den ernæringsmæssige kvalitet i fødevarerne – sammen med, at man vælger at dyrke sorter til andet end fødevarer. Fødevareindustrien er under stort pres for at producere billigere fødevarer i stedet for næringsholdige fødevarer. “Men hvorfor skal man i dag spise fire gulerødder for at få samme mængde magnesium, som man fik fra én gulerod i 1940?”, spørger han.

Det britiske Food Standards Agency (FSA), som udgiver oversigter over fødevarernes sammensætning, påpeger, at det kan være problematisk at bruge myndighedernes oversigt til at lave historiske sammenligninger. Ifølge FSA kan forskelle, der opstår over tid, skyldes en lang række faktorer, bl.a. varietet og racer, husdyrbrug, lagerforhold og forskelle i analysemetoder. Men statistikkerne viser klart, at der er noget alvorligt galt med europæernes bevidsthed om sundhed og ernæring. Ifølge EU-Kommissionen er 14 mio. europæere nu overvægtige eller svært overvægtige, og heraf er mere end 3 mio. børn. “Vi er kørt af sporet”, lyder det fra Thomas. “Indtil befolkningen vågner op, vil tingene kun blive værre”.

Skema over ændring i næringsværdi fra 1941 til 1990

Mineral Grønsager (27 arter) Frugt (17 arter) Kød (10 udskæringer)
Natrium (Na) 49 % lavere 29 % lavere 30 % lavere
Kalium (K) 16 % lavere 19 % lavere 16 % lavere
Fosfor (P) 9 % højere 2 % højere 28 % lavere
Magnesium (Mg) 24 % lavere 16 % lavere 10 % lavere
Calcium (Ca) 46 % lavere 16 % lavere 41 % lavere
Jern (Fe) 27 % lavere 24 % lavere 54 % lavere
Kobber (Cu) 76 % lavere 20 % lavere 24 % lavere

Læs også
Fakta om vitaminer og mineraler
Dette bør du vide om vitaminer og mineraler
Vitaminer og mineraler reducerer dit taljemål
Kalium – vigtigt for din sundhed
Mere kalium er ligeså vigtigt for kredsløbet som mindre natrium
Fakta om magnesium
Calcium: Husk dette vigtige mineral!
Jern: Vær opmærksom på mangelsymptomer!
Zink: Mineralet, du måske mangler
Selen – en væsentlig antioxidant
Elektriske Spormineraldråber
Vælg det rigtige multivitamin-/mineralpræparat – Maximum!

Kilde
Anthony Fletcher 1-06-2012