Sund kost og livsstil

Løg kan meget andet end at få tårerne til at strømme

Grønsager er sunde. Punktum. Men nogle har egenskaber, som ingen andre har. Det gælder fx løg, som tilhører Allium-slægten – en blomstrende plantefamilie, der også omfatter hvidløg, porrer og purløg. Alle disse familiemedlemmer indeholder masser af vitaminer, mineraler og stærke plantestoffer, som har vist sig at fremme et godt helbred på mange måder.

Løg har masser af anvendelsesmulighederHer får du et overblik over de otte væsentligste egenskaber ved løg:

1. Masser af næringsstoffer

Løg er meget næringstætte – det vil sige, at de kun indeholder få kalorier (40 pr. 100 g), men masser af vitaminer, mineraler og fibre. Af vitaminer kan nævnes C-vitamin, en stærk antioxidant, som beskytter dine celler mod skader forårsaget af frie radikaler.

Desuden har løg et højt indhold af B-vitaminer, bl.a. folsyre (B9) og pyridoxin (B6), som spiller afgørende roller for stofskiftet, produktionen af røde blodlegemer og nervefunktionen.

Og endelig er løg en god kilde til kalium – et mineral, som mange får for lidt af. Cellefunktion, væskebalance, overførsel af nerveimpulser, nyrefunktion og muskelsammentrækning kræver kalium.

2. Gode for hjertet

Løg indeholder antioxidanter og stoffer, der bekæmper inflammation, mindsker mængden af triglycerider og sænker kolesterolspejlet – alt sammen virkninger, der mindsker risikoen for hjertesygdomme. De stærkt betændelseshæmmende egenskaber er også med til at sænke blodtrykket og beskytte mod blodpropper.

3. Propfulde af antioxidanter

Antioxidanter er stoffer, der hæmmer iltning – en proces, der fører til celleskader og sygdomme som kræft, diabetes og hjertelidelser. Løg indeholder masser af antioxidanter – faktisk flere end 25 forskellige flavonoider.

Rødløg indeholder anthocyaniner – særlige flavonoid-pigmenter, som giver løget dets røde farve. Et forsøg med 43.880 mænd viste, at regelmæssig indtagelse af helt op mod 613 mg anthocyaniner pr. dag gav en 14 % lavere risiko for ikke-dødelige hjerteanfald.

4. Letter kontrollen med blodsukkeret

Løg kan være med til at kontrollere blodsukkerniveauet – noget, der er specielt vigtigt for diabetikere eller personer med prædiabetes. Et forsøg med 42 personer med diabetes type II har vist, at indtagelse af 100 g frisk rødløg reducerer det fastende blodsukkerniveau med ca. 40 mg/dl efter fire timer.

Særlige stoffer i løg, fx quercetin og svovlforbindelser, har diabeteshæmmende virkninger. Quercetin har ved forsøg vist sig at kunne interagere med celler i tyndtarmen, bugspytkirtlen, skeletmuskulaturen, fedtvævet og leveren, så blodsukkeret holdes i skak.

5. Fremmer knogletætheden

Som regel er det mælkeprodukter, der fremhæves som det bedste til at give sunde knogler, men mange andre fødevarer bidrager også. Et forsøg med 24 kvinder, der havde overstået overgangsalderen, har vist, at de, der fik 100 ml løgsaft om dagen i otte uger, havde en forbedret knoglemineraltæthed og antioxidant aktivitet i forhold til kontrolgruppen.

Et andet forsøg med kvinder i eller efter overgangsalderen viste, at de, der spiste løg mindst én gang om dagen, havde en 5 % større knogletæthed i forhold til de kvinder, der kun spiste løg en gang om måneden eller sjældnere. Desuden viste dette forsøg, at ældre kvinder, der ofte spiser løg, mindsker risikoen for hoftebrud med mere end 20 % i forhold til dem, der aldrig spiser løg.

6. Har bakteriedræbende egenskaber

Løg kan bekæmpe potentielt farlige bakterier, fx Escherichia coli (E. coli), Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus (S. aureus) og Bacillus cereus. Løg har også vist sig at kunne hæmme væksten i kolerabakterier, som er en stor trussel for sundheden i udviklingslandene.

Også Helicobacter pylori (H. pylori) kan hæmmes af løg. H. pylori er en bakterie, der kan fremkalde mavesår og visse former for mavekræft.

7. Fremmer en god fordøjelse

Løg er en rig kilde til fibre og præbiotiske stoffer, som er nødvendige for en god fordøjelse. Præbiotiske stoffer er ufordøjelige typer af fibre, der nedbrydes af godgørende tarmbakterier og omdannes til kortkædede fedtsyrer som acetat, propionat og butyrat.

Desuden kan mad med masser af præbiotiske stoffer øge forekomsten af probiotiske bakterier som Lactobacillus og Bifidobacteria, som har en gavnlig indvirkning på fordøjelsen. En kost med præbiotika kan medvirke til at fremme optagelsen af vigtige mineraler som calcium, der har stor betydning for knoglerne.

8. Let at indarbejde i kosten

Løg er en grønsag, der findes i næsten alle køkkener verden over. Løgene giver smag til mange forskellige retter, og de kan spises både rå og tilberedt. Og så er det jo en nem måde at booste dit indtag af fibre, vitaminer og mineraler på. Her er nogle tips til, hvordan du kan bruge løg i kosten:

  • Løg er glimrende i sammenkogte retter og supperBrug løg i æggeretter, fx omeletter og tærter.
  • Kom rå løg i salaten – uanset om den er hovedret eller tilbehør. Rødløg giver det bedste resultat i salater.
  • Husk løgene i alle lynstegte retter.
  • Brug løg og hvidløg som basis for fond og suppe.
  • Lav en hjemmelavet salsa af løg, tomater og frisk koriander.
  • Tilsæt lidt rå løg til din guacamole for at give den et pift.
  • Lav en god løgsuppe – evt. med andre grønsager.
  • Prøv karamelliserede løg til bagværk.

Og så er der jo også de rå løg på en god hotdog…

Læs også
Typer af løg
Løg kan fjerne splinter
Hvidløg – det enestående naturmiddel
Grønsager bremser knogleskørhed
Kvinder bør spise grønsager for at holde hjertet sundt
Guacamole
Bønnefrikadeller
Champignonsovs – fx til urtefrikadeller
Squash i szechuansovs

Kilde
https://www.healthline.com/nutrition/onion-benefits