Sund kost og livsstil

Livsstilsændringer kan bremse udviklingen af prostatakræft

Livsstilsændringer og ændret kost kan bremse udviklingen af prostatakræft tidligt i sygdomsforløbet. Det viser en undersøgelse offentliggjort i tids­skriftet Journal of Urology.

Forskerne bag studiet undersøgte 93 mænd med diagnosticeret pro­statakræft. Deltagerne havde selv valgt, at de ikke skulle gennemgå den normale sygdomsbehandling. De blev inddelt i to grupper, hvor den første fik klare vejledninger for, hvordan de skulle ændre deres livs­stil, mens den anden gruppe ikke fik nogen vejledning.

Den første gruppe blev opfordret til at leve af frugt, grøntsager, korn og bælgfrugter, vitamin- og mine­raltilskud. De deltog i moderat kon­ditionstræning samt yoga, indgik i en støttegruppe og fik kostvejled­ning af en diætist.

Efter et års forløb havde den gruppe, der forandrede kost- og le­vevaner, reduceret deres værdier af det såkaldte prostataspecifikke anti­gen, PSA, med 4 %, mens kontrolgruppens PSA var øget med 6 %. Jo større grad af livsstilsæn­dringer, desto højere sænkning af PSA.

Forskerne mener, at resultaterne styrker opfattelsen af, at ændrede kost- og levevaner kan hjælpe til at bremse udviklingen af prostata­kræft tidligt i sygdomsforløbet.

Vitaminer og mineraler er et vigtigt led i livsstilsændringerLæs også
Prostatakræft: Kan jeg gøre noget for at forebygge?
Fiberrig kost giver lavere risiko for prostatakræft
Hørfrø mod kræft, kolesterol og overgangsalder
Hørfrø – et godt supplement til behandling af prostatakræft
Marietidsel kan medvirke til at hæmme prostatakræft
Sådan kan du nedsætte kræftrisikoen med målrettet kost og kosttilskud
Folsyre sænker risikoen for tarmkræft med 19 %

Kilde
Journal of Urology, 174: 1065-70, 2005.