Sund kost og livsstil

Livsstilsændringer øger aktiviteten i enzymet telomerase

Ifølge tidsskriftet Lancet Oncology viser nye forskningsresultater, at man ved at gennemføre livsstilsændringer i positiv retning kan øge aktiviteten i enzymet telomerase, som er ansvarligt for vedligeholdelsen af kroppens telomerer.

Telomerer er DNA-protein-komplekser, som sidder på enden af vores kromosomer og medvirker til at holde dem stabile. En tilstrækkelig telomer-længde er af afgørende betydning for vedligeholdelsen af kroppens celler, bl.a. immunforsvarscellerne.

I det heromtalte forsøg blev mænd med lav-risiko prostatakræft bedt om at ændre deres kost, så de spiste mindre fedt, færre raffinerede kulhydrater og masser af korn, frugt og grønsager. Samtidig fik de tilskud af soja, fiskeolie, C- og E-vitamin og selen. Desuden blev forsøgsdeltagerne bedt om at begynde at motionere og forsøge at undgå stress i hverdagen.

Ved forsøgets afslutning var indholdet af telomerase øget, og man kunne desuden iagttage en reduktion i LDL-kolesterolindhold, psykisk stress, BMI, taljemål og blodtryk. “Betydningen af dette forsøg er ikke begrænset til mænd med prostatakræft”, skriver forfatterne. “Omfattende livsstilsændringer kan forbedre telomerase og telomerer, som kan gavne befolkningen generelt”.

Læs også
Livsstilsændringer og kosttilskud kan reducere din biologiske alder
Livsstilsændringer kan bremse udviklingen af prostatakræft
Brems aldringen med multivitaminer!
Mand, løb dig en tur og reducér din risiko for prostatakræft
Får du nok enzymer?

Kilde
Ornish D, Lin J, Daubenmier J et al. Increased telomerase activity and comprehensive lifestyle changes: a pilot study. Lancet Oncol. 9(11): 1048-57, 2008.