Godt at vide Sund kost og livsstil

Kan jeg spise frugternes kerner?

Kerner er sunde, og i mange tilfælde kan du sagtens spise dem. De indeholder et væld af næringsstoffer – for naturens mening med dem er jo, at de skal danne grundlag for en ny plantes liv.

Kernerne kan indeholde både energi, protein, fedt og stivelse samt forskellige vitaminer og mineraler, og nogle af dem rummer som bekendt store mængder olie, fx solsikke, vindrue og majs. En del kerner spiser vi direkte – tænk blot på sesamfrø som pynt på bagværk og solsikke- og græskarkerner som snacks.

Kan jeg spise kerner fra fx abrikoser?Nogle kerner indeholder imidlertid også uønskede stoffer. Det gælder bl.a. kerner fra pære, fersken, blomme, abrikos, kirsebær og slåen, der alle rummer mindre mængder af stoffet amygdalin. Dette stof kan frigive cyanid, der er stærkt giftigt. Det betyder dog ikke, at man bliver forgiftet af at spise nogle æble- eller pærekerner, dertil er mængden af gift for ringe.

Amygdalin findes i større mængder i bittermandler og abrikoskerner. Men også her skal voksne spise op til 50-70 stk. for at få en dødelig dosis. Børn er noget mere følsomme – her ligger grænsen ved 8 stk.!

Læs også
Græskarkerner som medicin
Vindruekerneekstrakt og pycnogenoler
Phytosteroler – her findes de
Et ældgammelt næringsmiddel: Johannesbrød
Sekundære plantestoffer – hvad findes hvor?
Økologiske fødevarer har højere næringsværdi
Frugtsalat med gylden dressing
Selskabsring med is eller frugt