Godt at vide

Typer af løg

Løg er en uundværlig ingrediens i alle landes køkkener, men løg er ikke bare løg – der findes mange typer. Både smag og arter kan være forskellige. Her er 5 af de meste anvendte spiseløg i det danske køkken:

Almindelige løg/zittauerløg

Zittauerløget har sandsynligvis sit danske navn fra den tyske by Zittau.

Løg tilhører liljefamilien. Zittauerløg er så almindelige, at det er til at græde over – bogstaveligt talt. Det er nemlig zittauerløg vi frem for nogen græder vores salte tårer over, når vi snitter dem. De har en skarp smag i rå tilstand, men jo længere almindelige løg koges eller steges, jo sødere bliver de.

Zittauerløg har lang holdbarhedsdato. Hvis du opbevarer løgene køligt, tørt og mørkt, kan de holde sig i op til et år.

Typer af løg: RødløgRødløg

De røde eller lilla løg minder i formen meget om almindelige løg. De er en god erstatning for zittauerløg, hvis man gerne vil slippe for tåreperseren under snitningen og foretrækker en mindre skarp smag. Rødløg er særligt velegnede til salater, salsa og andre retter, der kræver rå løg, der dog ikke skal tiltrække sig al opmærksomheden.

Tilbereder man rødløg nedtones og udvandes de klare rødlige farver. Er rå rødløg for stærke for dig, kan du nedtone smagen ved at lægge dem lidt i vand inden tilberedningen.

Skalotteløg

Skalotteløg er den fornemme fætter til zittauerløget. I butikkerne koster de altid lidt ekstra i forhold til almindelige løg. I en bearnaisesauce er det altid skalotteløg, der bruges.

Skalotteløg er aflange og mindre end almindelige løg, og de vokser i klaser. Skalotteløg kan ikke sås, men skal altid sættes. Navnet tilskrives den fønikiske by Ashkelon, som grækerne forbandt med netop disse løg.

Salatløg (hvide løg)

Salatløg adskiller sig fra zittauerløg i farven. Smagen er dog lidt mere frisk og mild, og derfor egner denne type løg sig glimrende til salater, hvor deres smag næppe vil overdøve tomaterne, salaten eller andre af de friske grøntsager. Skindet på salatløg er lidt tyndere end på almindelige løg, og frugtkødet er lidt blødere.

Forårsløg

Forårsløg burde egentlig hedde sommerløg, for det er først fra juni måned, at de kan høstes i Danmark. I deres vækst minder de om porrer, men lader man dem stå længe nok, vil de fleste forårsløg med tiden forvandle sig til almindelige løg.

Det er både den grønne top og det hvidlige skaft, der kan spises. Hvis forårsløgene er skyllede og rensede, kan de holde sig ca. en uge i køleskabet.

Læs også
Løg kan meget andet end at få tårerne til at strømme
Spædbørn elsker hvidløg
Grønsagsspisere har stærke knogler
V. J. Brøndegaard: Vor ernærings uundværlige plantestoffer
Kinesisk nytårspande
Vegetarisk postej

Kilde
https://idenyt.dk/oevrigt/madopskrifter/dette-er-forskellen-pa-rodlog-salatlog-almindelige-log-og-skalottelog/#