Godt at vide

Pengesedler er møgbeskidte

Fresenius-Instituttet i Taunusstein ved Wiesbaden undersøgte pengesedler fra forskellige områder i Tyskland. Resultatet er alarmerende… Over halvdelen af alle pengesedler har skimmelsvamp, som kan fordærve levnedsmidler. Desuden er nogle af sedlerne forurenet med afføring og farlige, sygdomsfremkaldende bakterier.

Sådan gennemførte man forsøget

Forskerne indsamlede i alt 77 pengesedler i 11 tyske områder, bl.a. storbyer. Alle sedler blev sterilt indpakket og sendt til instituttets laboratorium, hvor de blev undersøgt ved hjælp af en kompliceret, mikrobiologisk proces. Resultaterne viser, at der på vores papirpenge vokser bakteriekulturer og baciller med blomstrende navne som Staphylococcus aureus og livsfarlig virkning. Denne bakterie kan fremkalde bylder, der kan føre til alvorlig madforgiftning og betændelsestilstand. Og Pseudomonas aeruginosa er en spore, der udløser byldeagtige betændelser, bl.a. den frygtede hospitalssyge.

Så er det næsten en biting, at der også er uappetitligheder som skimmelsvamp og afføring. Afføringen kommer på pengesedlerne, fordi mange gæstearbejdere på grund af deres tro ikke bruger toiletpapir, og fordi mange medborgere ikke vasker hænder efter en tur på toilettet. Tænk på det, når du har pengesedler mellem hænderne…

Detaljerede resultater

Her er, hvad man fandt på de 77 sedler:

  • 40 sedler havde 100 eller flere smittekim
  • En enkelt seddel havde 32.000 smittekim
  • På 48 sedler fandt man skimmelsvamp
  • Fire sedler var forurenet med bakterier fra afføring
  • På tre sedler var der farlige sygdomsfremkaldende bakterier

På Robert-Ostertag-Institut undersøger man hver dag hundredvis af kasserede sedler for baciller. Her finder man – ud over de smittekim, man fandt i QUICK-testen – også salmonella, enterobakterier og streptokokker. Veterinærmediciner Peter Paul Hoppe sige: “Alle er kimtyper, der kan angribe mave og tarmkanal. Får man en infektion med feber, opkastning og diarré, kan man godt regne med, at man har været i berøring med beskidte penge. Der er stor risiko for at få infektioner i fødevarebutikker og hos slagteren, hvor sælgeren med de bare hænder først er i kontakt med penge og derefter med madvarer”.

Den tyske nationalbank har anerkendt faren. Alene sidste år trak man 450 mio. brugte sedler ud af omløb. Den sikreste vej til at undgå sygdomme fra penge er at bruge mønter. De er væsentligt sikrere, lyder det fra Hoppe, kimene kan ikke dele sig på metallet.

Og så kan man jo kun glæde sig over, at de elektroniske betalingsformer er så vidt udbredte, som de efterhånden er!

Læs også
Hjemmelavede desinfektionsmidler
Sådan opstår smitte
Laktoferrin medvirker til at beskytte mod virus
Parasitter og mikrober – en stigende fare for vores sundhed
Hvor stærkt er dit immunforsvar?
Ignaz Semmelweis: Mødrenes frelser
Vi nyser med orkanstyrke