Godt at vide

Vi nyser med orkanstyrke

Kroppens kraftigste reaktion er et nys. Det eksplosive udbrud kan ske med en fart på 120 kilometer i timen, hvilket svarer til orkanstyrke på Beauforts vindskala – og der er sågar målt nys på helt op til 167 km/t.

Under nyset fungerer kroppen som et slags luftgevær:

  • Først indåndes cirka 2,5 liter luft.
  • Herefter lukkes stemmelæberne sammen, og strubelåget presses ned mod åbningen af luftrøret, så luften bliver i lungerne.
  • Bryst- og mavemusklerne trækkes kraftigt sammen – trykket i bughulen stiger, indtil der skabes passage gennem struben.
  • Til sidst skydes den komprimerede luft pludselig gennem svælg og næse. Muskelsammentrækningen kan være så voldsom, at den kan medføre led- og muskelskader.

Ondt i halsen kan indvarsle en forkølelse eller en infektion i de øvre luftveje. Halsbetændelse fører ofte til ekstremt ondt i halsen. Egentlig halsbetændelse skyldes infektion af gruppe A-betahæmolytiske streptokokker med som regel synlige pusbelægninger på mandlerne og bagtil i svælget. Et nys med en sådan cocktail kan tage humør og velbefindende fra mennesker, der ikke har et stærkt immunforsvar.

Læs også
Forskellen på forkølelse og influenza
Gode råd til at undgå forkølelse
Sådan opstår smitte
Høfeber – hvad er det egentlig?
Sund og rask om vinteren
Farvel til sommerforkølelsen med Granatæble kapsler