Godt at vide

Vi nyser med orkanstyrke

Kroppens kraftigste reaktion er et nys. Det eksplosive udbrud kan ske med en fart på 120 kilometer i timen, hvilket svarer til orkanstyrke på Beauforts vindskala – og der er sågar målt nys på helt op til 167 km/t.

Under nyset fungerer kroppen som et slags luftgevær:

  • Først indåndes cirka 2,5 liter luft.
  • Herefter lukkes stemmelæberne sammen, og strubelåget presses ned mod åbningen af luftrøret, så luften bliver i lungerne.
  • Bryst- og mavemusklerne trækkes kraftigt sammen – trykket i bughulen stiger, indtil der skabes passage gennem struben.
  • Til sidst skydes den komprimerede luft pludselig gennem svælg og næse. Muskelsammentrækningen kan være så voldsom, at den kan medføre led- og muskelskader.

Ondt i halsen kan indvarsle en forkølelse eller en infektion i de øvre luftveje. Halsbetændelse fører ofte til ekstremt ondt i halsen. Egentlig halsbetændelse skyldes infektion af gruppe A-betahæmolytiske streptokokker med som regel synlige pusbelægninger på mandlerne og bagtil i svælget. Et nys med en sådan cocktail kan tage humør og velbefindende fra mennesker, der ikke har et stærkt immunforsvar.