Godt at vide Naturmidler

Blæretang kapsler har flere helsevirkninger

Antibakteriel virkning

En unavngiven mucopolysakkaride/lektin isoleret fra blæretang har ved reagensglasforsøg vist sig at have bakteriedræbende virkning på E. coli og Neisseria meningitidis, men ikke andre enterobakterier. Den laveste bakteriedræbende koncentration var 10 mkg/ml. Man iagttog en bakteriostatisk virkning ved 5 mkg/ml. Hæmning afvækstraten lå på 55-95 % ved forskellige koncentrationer sammenlignet med kontroller – med en klar dosis-afhængig virkning.

Antikoagulerende virkning

Fucoidan udviser antikoagulerende aktivitet ved reagensglasforsøg medieret af heparin cofaktor II. Heparin cofaktor II er en stærk thrombin-hæmmer. Modificering af lysyl-rester på fucoidan påvirkede stoffets antithrombin-aktivitet på en måde, der ligner modificering af heparin. Højere fibrinolytisk aktivitet blev desuden målt i de mere antikoagulerende fraktioner.

Antiinflammatorisk virkning

Fucoidan reducerede den neutrofile ophobning i lungerne på kaninmodeller ved akut respiratorisk syndrom og peritonitis (bughindebetændelse), hvilket tyder på, at stoffet har en betændelseshæmmende virkning. I tre gnaver-modeller af betændelse var fucoidan i stand til at hæmme leukocyt-migration. Fucoidan var i høj grad i stand til at forebygge udviklingen af symptomatisk, demyeliniserende sygdom i en rottemodel.

Læs også
Tang er supermad!
Blæretang kapsler beriger din kost
Blæretang sænker den glykæmiske reaktion
Blæretang kan fremme udskillelse af tungmetaller
Blæretang: Din kilde til naturligt jod
Blæretang kapsler til din skjoldbruskkirtel
Jod til gravide og ammende er vigtigt
Urter mod parasitter
Sådan tester du din skjoldbruskkirtel

Kilder
Criado, Ferreiros, 1984
Church et al, 1989
Durig et al, 1997
Shimaoka et al, 1996
Bartlett et al, 1994
Willenborg, Parish, 1988