Godt at vide Naturmidler

Blæretang kapsler har flere helsevirkninger

Antibakteriel virkning

En unavngiven mucopolysakkaride/lektin isoleret fra blæretang har ved reagensglasforsøg vist sig at have bakteriedræbende virkning på E. coli og Neisseria meningitidis, men ikke andre enterobakterier. Den laveste bakteriedræbende koncentration var 10 mkg/ml. Man iagttog en bakteriostatisk virkning ved 5 mkg/ml. Hæmning afvækstraten lå på 55-95 % ved forskellige koncentrationer sammenlignet med kontroller – med en klar dosis-afhængig virkning.

Antikoagulerende virkning

Fucoidan udviser antikoagulerende aktivitet ved reagensglasforsøg medieret af heparin cofaktor II. Heparin cofaktor II er en stærk thrombin-hæmmer. Modificering af lysyl-rester på fucoidan påvirkede stoffets antithrombin-aktivitet på en måde, der ligner modificering af heparin. Højere fibrinolytisk aktivitet blev desuden målt i de mere antikoagulerende fraktioner.

Antiinflammatorisk virkning

Fucoidan reducerede den neutrofile ophobning i lungerne på kaninmodeller ved akut respiratorisk syndrom og peritonitis (bughindebetændelse), hvilket tyder på, at stoffet har en betændelseshæmmende virkning. I tre gnaver-modeller af betændelse var fucoidan i stand til at hæmme leukocyt-migration. Fucoidan var i høj grad i stand til at forebygge udviklingen af symptomatisk, demyeliniserende sygdom i en rottemodel.

Kilder
Criado, Ferreiros, 1984
Church et al, 1989
Durig et al, 1997
Shimaoka et al, 1996
Bartlett et al, 1994
Willenborg, Parish, 1988