Gigt og andre sygdomme i bevægeapparatet Urter og krydderier

Brændenælder lindrer slidgigt og ledbetændelse

Der er vist ikke nogen, der ikke kender den bidende smerte, man føler, når man kommer i nærkontakt med en brændenælde. Tidligere har mennesker endog pisket sig med et bundt af planten, fordi det skulle lindre såvel gigt og lammelser som lungehindebetændelse, mæslinger og skarlagensfeber.

Nu er det imidlertid videnskabeligt bevist, at brændenældeekstrakt kan virke smertelindrende ved slidgigt. Brændenældeekstraktet er blevet undersøgt på flere hundrede personer, og resultatet er, at smerter og hævelser i leddene reduceres betydeligt. Derudover skal den 13-hydroxy-ocadecatriensyre, som findes i brændenælden, kunne standse udviklingen af betændelse i leddene.

Mange mennesker drikker gerne brændenældete for at regulere kroppens stofskifte generelt. Desuden anbefales det at gennemgå en kur om foråret og om efteråret. Opskriften er: To toppede teskefulde blade overhældes med en kvart liter kogende vand. Lad det trække i 5 minutter, si det, og drik det varmt i små slurke. Drik en kop morgen og aften i en periode på 4-8 uger. I øvrigt er der brændenældeblade i mange af de teblandinger, der anbefales mod gigt-, galde- og leversygdomme.

Brændenælder fås i form af brændenældeblade til te og brændenældepulver – begge produkter indeholder alle plantens komplekse næringsstoffer. De kommer fra Natur-Drogeriet A/S og kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.

Læs også
Fakta om gigtsygdomme
Økologisk brændenældepulver mod smerter i leddene
Brændenælde gør betændelseshæmmende medicin mere effektiv
7 gode grunde til at synes om brændenælder
Professor slår alarm over ibuprofen
Gigtpatienter kender ikke bivirkningerne ved NSAID-præparater
Ingefær letter gigtsmerter
Løvetand er godt mod gigt
Forbrugererfaring: Ægte Venustorn® fik bugt med gigten