Gigt og andre sygdomme i bevægeapparatet Naturlægemidler

Venustorn: Roden fra Kalahari-ørkenen

Naturmidlet Ægte Venustorn er fremstillet af planten Harpagophytum procumbens. Planten sender sine rødder 80-100 cm ned i jorden, hvor de såkaldte sideskydende rødder har udvækster, der betegnes som “sekundære rødder”. Disse gevækster er i virkeligheden depotorganer og kan nå en diameter på 6 cm og en længde på 20 cm. Vægten kan ligge på helt op til 500 g med et vandindhold på 90 %. Planten er hjemmehørende i Kalahari-ørkenen i det sydvestlige Afrika.

De sekundære rødder skæres i ruller på stedet og tørres naturligt af sol og luft. Det er i denne form, venustorn først kommer til Danmark, hvor den forarbejdes videre og forhandles som te, tabletter og kapsler.

Bantu-befolkningen i Namibia bruger planten som et bittert tonikum mod feber og fordøjelsesforstyrrelser, som et beroligende middel ved svangerskabssmerter og som pomade lavet af de friske rødder anvendt direkte på maven under vanskelige fødsler. Ægte Venustorn anvendes her også som et afføringsmiddel og til behandling af udvortes sår.

De første farmakologiske arbejder blev offentliggjorte i 1958 af professor Friedrich Zorn fra Friedrich Schiller Instituttet i Jena og drejer sig om rodens virkning på leddegigt. Han påviste ved undersøgelse af ødemer hos rotter, at venustorn har en gunstig indflydelse på denne lidelse. Han konstaterede en klar reduktion af betændelsen i leddene og en fuldstændig rehabilitering af ledfunktionen. Interessant var det også, at der ikke indtrådte tilbagefald efter behandlingens ophør.

Ægte Venustorn forhandles af Natur-Drogeriet A/S og kan købes hos Matas, i helsekostbutikker online i form af kapsler eller te.

Læs også
Venustorn – en plante med bemærkelsesværdige egenskaber
Ægte Venustorn® hjælper mod mange slags ubehag
Med venustorn til kamp mod gigtsmerter
Rødt kød øger risikoen for leddegigt
Boragoolie – effektiv mod leddegigt