D-vitamin Gigt og andre sygdomme i bevægeapparatet Kosttilskud

Nutraceutiske produkter – banebrydende for slidgigtpatienter

En metaanalyse offentliggjort i tidsskriftet World Journal of Orthopedics opsummerer beviser, der støtter kosttilskud i behandlingen af slidgigt. Ifølge forfatterne bruger 47 % af alle gigtpatienter komplementære midler, inkl. nutraceutiske produkter, som er blevet populære på grund af deres tilgængelighed.

”Det kroniske aspekt ved slidgigt betyder, at patienterne har brug for farmakologiske stoffer med bevislig sikkerhed på langt sigt, særligt fordi de gængse behandlinger som NSAID-produkter og andre smertestillende midler måske nok fjerner smerterne, men ikke har nogen indvirkning på nedbrydningen – og kan have alvorlige bivirkninger”, bemærker forfatterne.

Mange fødevarer og kosttilskud kan have en virkning, men metaanalysen fokuserede på

  • olivenolie, som mindsker frigivelsen af pro-inflammatoriske cytokiner og øger dannelsen af lubricin – et protein, der smører ledbrusken. Olivenbladekstrakt har vist sig at kunne stimulere dannelsen af hyaluronsyre, som også er involveret i smøring af leddene.
  • D-vitamin. D-vitaminniveauet hos slidgigtpatienter har vist sig at være lavere end normalt, og forskning tyder på, at D-vitaminmangel er involveret i udvikling af sygdommen.
  • curcumin, som ikke blot har betændelseshæmmende og antioxidante virkninger, men dets metabolit tetrahydrocurcumin kan forbedre glukosetolerancen og dermed mindskes dannelsen af skadelige såkaldte AGE-produkter (avancerede glykationsendeprodukter).
  • sanguinarin fra planten Sanguinaria canadensis (blodurt). Stoffet har i eksperimenter vist sig at kunne bremse udviklingen af slidgigt påført mus.
  • carnosinsyre (et stof, der findes i salvie og rosmarin). Carnosinsyre fremkalder en opregulering af heme oxygenase-1, som er sat i forbindelse med bevarelse af ledbrusk. Derfor kan ekstrakt af rosmarin være en nyttig hjælp ved slidgigt.

”Disse molekyler – hvis de indtages i form af naturlige kosttilskud – synes at kunne være banebrydende for behandlingen af denne invaliderende lidelse”, skriver forfatterne. ”Det er værd at bemærke, at et fælles positivt element i alle disse molekyler er deres tilgængelighed i naturen, som har stor værdi for fødevare- og medicinalindustrien, og deres fravær af bivirkninger, hvilket muliggør en lang række områder for sikker brug af afledte produkter”, konkluderer de.

Læs også
Nutraceutiske stoffer er med til at forlænge din levetid
Virksom behandling af slidgigt
Forbrugererfaring: Alfa-liponsyre hjælper på flere lidelser
Hyben: Alsidige frugter med lindring til gigtpatienter
Krydderier, der styrker dit helbred
Krydderier får ikke bare maden til at smage bedre…
Olivenblade har masser af medicinske egenskaber
D-vitaminmangel kan give gigtsmerter i knæet
Gurkemeje mod smerter i knæene
Enebær mod ødemer og mange andre lidelser