D-vitamin Godt at vide

D-vitamin reducerer inflammation

Forskning foretaget under ledelse af Catherine A. Peterson, forsker ved University of Missouri Department of Nutritional Sciences, har vist, at der er en sammenhæng mellem et lavt D-vitaminindhold og en forøgelse af markører for inflammation.

Forsøget omfattede 69 kvinder klassificeret med enten højt eller lavt D-vitaminindhold i kroppen, baseret på udsættelse for UVB-stråler. Det gennemsnitlige D-vitaminniveau var signifikant lavere hos personer med øget solpåvirkning i forhold til dem, der blev regnet til gruppen med lavt D-vitamin. Dr. Peterson fandt frem til, at den inflammatoriske markør TNF-alfa i gennemsnit lå på 0,79 pg/ml i høj-D-vitamingruppen og 1,22 pg/ml i lav-D-vitamingruppen. Et højere serumindhold af D-vitamin havde også en sammenhæng med et lavere TNF-alfa-niveau.

Forsøget er det første, der fastslår en forbindelse mellem et lavt niveau af TNF-alfa og et højere D-vitaminindhold i en rask befolkningsgruppe. Opdagelsen kan medvirke til at forklare den beskyttende sammenhæng mellem D-vitamin og betændelsessygdomme.

Læs også
D-vitamin kan forlænge dit liv
Lav D-vitaminstatus øger risikoen for lungebetændelse
D-vitamin mod Epstein-Barr virus
Mangel på D-vitamin sat i forbindelse med dårlig immunfunktion
Betændelseshæmmende næringsstoffer på vej frem
Ingefær hæmmer inflammation
D-vitaminmangel kan give gigtsmerter i knæet

Kilde
J Inflamm (London), 2009;5:10.