Calcium D-vitamin

Kalk + D – et godt plus til kosten

Optagelsen af calcium fra både føden og kosttilskud er generelt ineffektiv. Som en tommelfingerregel kan man regne med, at der fra en blandet kost optages ca. 30 %.

Optagelsen sker hele vejen fra tolvfingertarm til tyktarm. Den er mest effektiv i tolvfingertarmen, men føden tilbageholdes her så kort tid, at der kun optages små mængder. Mest calcium optages i øverste og nederste del af tyktarmen. Vigtigt for optagelsen er D-vitamin, især når indtagelsen af calcium er lille. Vigtigt er det også at tage calcium-tilskuddet sammen med måltiderne – det alene kan øge optageligheden med 20-25 %. Samtidig nedsætter det behovet for produktion af mavesyre.

Forskellige grupper har ekstra behov for calcium. Det gælder især kvinder i den postmenstruelle alder, der er udsat for risikoen for osteoporose (knogleskørhed), men også gravide og mennesker, der lider af stress, arthritis, muskelkramper, menstruationskramper, for højt blodtryk eller depression har gavn af ekstra calcium.

Den almindeligste form for calciumtilskud er calciumcarbonat. Videnskabelige undersøgelser viser, at kroppen optager 20 % mere fra calciumcitratmalat end fra calciumcarbonat. Kalk + D er fremstillet af calciumcitratmalat og forhandles i dåse med 90 tabletter.

Læs også
Calcium og D-vitamin mindsker knogletab
Calcium og D-vitamin kan påvirke mængden af kropsfedt
Calcium: Husk dette vigtige mineral!
D-vitamins sundhedsfremmende egenskaber
D-vitamin under graviditeten øger barnets IQ

Kilder
Heaney RP et al.
Recker, 1985