Magnesium er det mineral, Type I-diabetikere oftest mangler. Faktisk er lav magnesiumstatus mere almindelig hos personer med både Type I- og Type II-diabetes end i andre befolkningsgrupper.
Og årsagen er ganske enkel: Der skal være balance mellem insulin og magnesium for at regulere blodsukkeret. Kroppen har behov for magnesium til at udskille tilstrækkelige mængder insulin til at stabilisere blodsukkerniveauet, og insulin medvirker til at transportere magnesium ind i cellerne. I et syv år langt forsøg med 14.000 midaldrende med titlen Atherosclerosis Risk in Communities Study (ARIC) viste det sig, at de personer, der havde det laveste magnesiumniveau, havde dobbelt så høj risiko for at få diabetes som dem, der havde det højeste magnesiumniveau. For at forebygge eller supplere behandlingen af diabetes er det af afgørende betydning at få nok magnesium.
Magnesium og Type II-diabetes
Type II-diabetes (ikke-insulinafhængig diabetes) er ofte et resultat af fedme, når man kommer lidt op i årene. Type II-diabetes kan ofte kontrolleres via kost og vægttab, men magnesiumtilskud hjælper også.
En forskergruppe under ledelse af Maria De Lourdes Lima gennemførte et forsøg i Brasilien med flere end 124 personer med Type II-diabetes. 35-38 % af deltagerne havde et lavt magnesiumniveau. Nogle af diabetikerne i forsøget fik yderligere magnesium, mens andre fik placebo. Personerne fik magnesium, uanset om de havde et lavt magnesiumniveau eller ej. Magnesium bidrager til at regulere blodsukkeret, særligt hos personer med neuropati (skader på nervevævet) eller hjertesygdom.
Dr. Lima og hendes kolleger bemærkede, at deltagerne i dette forsøg skulle have højere doser end ellers for at opnå et resultat, nemlig 800-1.600 mg pr. dag. Hvis du lider af Type II-diabetes, kan det være en god idé at tale med din læge om mere magnesium i kosten eller i form af tilskud. Du kan måske have behov for lidt mindre end denne dosis. Naturopat Kathi Head, ND, anbefaler et tilskud på 200-500 mg magnesium pr. dag.
Calciums rolle ved diabetes
For meget calcium er oftere et problem for diabetikere end for lidt. Adskillige forsøg tyder på, at diabetes fremmer aflejringen af calcium i arterievæggene. Dette kan føre til forhøjet blodtryk og hjertesygdom – lidelser, der er almindelige hos diabetikere. Overdriv ikke calcium-indtaget ved at spise masser af mælkeprodukter. Hold dit calcium-tilskud på et rimeligt niveau, ca. 500 mg pr. dag, og sørg for at få en passende mængde magnesium sammen med.
Som tidligere nævnt er magnesium en naturlig blokker af calcium-kanaler. Det forhindrer calcium i at sætte sig fast på arterievæggene. Derfor synes det at være endnu mere vigtigt for personer med diabetes at koncentrere sig om at få nok magnesium. Og hold calcium-indtaget på et rimeligt niveau, ikke højt, for at beskytte mod overskydende calcium og forebygge calcium-aflejringer.
Læs også
Fibre og magnesium forebygger diabetes
Magnesiummangel og diabetes
Calcium og magnesium og risikoen for diabetes type II
Kosten påvirker risikoen for diabetes
Lider du af diabetes type II? Prøv at se nærmere på baobab!
10.000 diabetikere har kroniske fodsår
Forhøjet blodtryk og magnesium
Magnesium og hjertesygdom
Naturopati
Kilder
Kirschmann GJ, Kirschmann JD. Nutrition Almanac, 4. udgave. New York: McGraw-Hill, 1996.
McLean RM. Magnesium and its therapeutic uses: A review. The American Journal of Medicine, januar 1994;96:63-76.