Magnesium

Magnesium beskytter mod inflammation og endothelial dysfunktion

Raske kvinder, der spiser magnesium, er mindre tilbøjelige til at udvikle inflammation og endothe­lial dysfunktion end kvinder, der ikke får magnesium, lyder det fra forskere ved Harvard University.

Inflammation og endothelial dysfunktion (nedsat funktion i de inderste celler i blodkarrene) går ofte forud for åreforkalkning og diabetes og er desuden et element i det såkaldte stofskiftesyndrom. Tid­ligere forskningsresultater tyder på, at indtagelse af magnesium muligvis kan mindske symptomerne på dette syndrom.

Forskerne undersøgte 657 patienter, der deltog i det såkaldte Nurses’ Health Study. Blodprøver ta­get mellem 1989 og 1990 blev analyseret for markører for inflammation og endothelial dysfunktion. Deltagerne udfyldte spørgeskemaer vedr. kost i 1986 og 1990, og ud fra disse vurderede man det kostmæssige indtag af magnesium og andre næringsstoffer.

Øget indtagelse af magnesium havde en sammenhæng med et lavere indhold af C-reaktivt protein (en inflammationsmarkør) og E-selektin (en markør for endothelial dysfunktion).

“Disse observerede sammenhænge kan, selvom de er beskedne, være udtryk for en pato-fysiolo­gisk mekanisme for de mangeartede virkninger ved magnesiumindtagelse på symptomerne ved stof­skiftesyndrom og dets associerede, kroniske sygdomme”, konkluderer forsøgsrapportens forfattere.

Læs også
Magnesium – det bedste til dig og dit hjerte
Magnesium – kvindernes mineral?
Magnesium kan mindske risikoen for at dø af hjertesygdom
Knogleskørhed: Magnesium er et must
Magnesiumindtag, insulinniveau og risiko for diabetes type II
Magnesium mod benkrampe – og meget andet
E-vitamin reducerer inflammation

Kilde
Song Y, Li T, van Dam RM, Manson JE, Hu FB. Magnesium intake and plasma concentrations of markers of systemic inflammation and endothelial dysfunction in women. Am J Clin Nutr. 2007;85(4):1068-74.