B6-vitamin (Pyridoxin) Godt at vide Magnesium

Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom skyldes hævelse omkring håndledsbåndet på håndfladesiden af håndleddet. Herved kommer nerver, sener og blodkar til hånden i klemme, hvilket giver føleforstyrrelser, smerter og nedsat kraft i hånden, især i tommel-, pege- og ringfinger.

På håndfladesiden af håndleddet sidder et senebånd henover en kanal, hvor nerver, blodårer og sener til hånden passerer. Ved overbelastning samt ved fx gigtlidelser, diabetes og for lavt stofskifte kan der komme hævelse ved dette bånd, så både nerver og blodkar kommer i klemme. Der kommer føleforstyrrelser, især i tommel-, pege- og langfinger, og det er almindeligt med smerter og kraftnedsættelse i hånden.

Hvis man banker på håndledsbåndet med en finger, vil der ofte komme føleforstyrrelser i fingrene, og det samme gælder, hvis man i et minut bøjer hånden opad med håndfladesiden mod underarmen, så meget man kan.

Symptomerne er ofte værst om natten, hvor man kan vågne med stivhed og følelsesløshed i hånden. Det svinder så noget, når man bevæger hånden i nogle minutter. Behandlingen er aflastning, og hvis det ikke er nok, vil man ved en lille operation gennemskære håndledsbåndet, så der igen bliver plads til nerver mm. Der findes en tilsvarende lidelse i fødderne, kaldet tarsaltunnelsyndrom. Her er nerven i klemme under et senebånd ved ankelknoen.

Hvis der er tale om overbelastning, vil det rigtige være at nedsætte belastningen af hænder og håndled. Når symptomerne kommer, er det godt at gøre enkle, forsigtige cirkelbevægelser med håndleddet. Kolde omslag kan evt. også hjælpe.

Karpaltunnelsyndrom kan lindres med magnesiumVidenskabelige undersøgelser har vist, at behandling med 50 mg B6-vitamin og 400 mg magnesium to gange dagligt kan lindre symptomer ved karpaltunnelsyndrom. Der går i reglen 6-12 uger, før virkningen slår igennem.

Læs også
B-vitaminerne har stor betydning for dit helbred
B6-vitamin har mange sundhedsfordele
MSM mod smerter
Akupunktur hos lægen og naturlægen
Magnesium og inflammation
Hjemmelavet håndlotion forkæler dine hænder