Godt at vide Knogleskørhed

Hvad er knogleskørhed?

Når man er ung, bliver ens knogler – ligesom andre kropsdele – konstant fornyet i takt med, at gamle celler dør og erstattes af nye, raske celler.

Hvad knoglerne angår, fortsætter denne proces livet ud, men på et tidspunkt – efter at man er fyldt 35 år – begynder de naturligt at blive mindre tætte, fordi der dør flere celler, end der kommer nye til. Nogle patienter kan begynde at få ondt i ryggen, efterhånden som rygsøjlen falder sammen. I alvorlige tilfælde, når rygsøjlen krummes meget, kan det give åndedrætsproblemer, tab af højde, krum ryg (skrutryg) og inkontinens, hvis de indre organer begynder at presse på urinblæren.

Kvinder rammes oftere end mænd, fordi et fald i det kvindelige hormon østrogen efter overgangsalderen også giver et hurtigere knogletab. Kvinder er derfor i større risiko for at brække hoften, rygsøjlen eller håndleddet, selv efter et mindre fald. Overgangsalderens indvirkning på kvinders knogler gør, at langt flere kvinder lider af knogleskørhed (osteoporose) end mænd. Der er andre faktorer – nogle er medicinske, nogle er arvelige, og nogle skyldes livsstilen – som også har indflydelse på både mænds og kvinders risiko for at udvikle knogleskørhed.

Det betyder ikke, at hvis du lever med en eller flere af disse risici, vil du uundgåeligt ende med en brækket hofte eller rygsøjle og komme til at sidde i kørestol, når du bliver gammel. Der er mange ting, du kan gøre for at hjælpe selv – også hvis du allerede har fået konstateret knogleskørhed. Hvis du allerede har brækket noget efter blot et mindre fald, så bør du søge læge – du har måske allerede udviklet sygdommen.

Læs også
Knogleskørhed – myter og behandlingsmuligheder
Knogleskørhed – risikofaktorer
Forebyg knogleskørhed med frugt, grønt og mælkeprodukter
Knogleskørhed: Magnesium er et must
Calciumtilskud og knogleskørhed hos kvinder
C-vitamin kan måske forebygge knogletab hos ældre mænd
E-vitamintilskud kan reducere antallet af knoglebrud hos ældre