Frøene fra Nigella sativa, også kendt som sortkommenfrø, anvendes i folkemedicinen verden over til behandling og forebyggelse af en række sygdomme og tilstande som astma, diarré og dyslipidæmi. Denne artikel gennemgår de væsentligste rapporter om farmakologiske og toksikologiske egenskaber ved Nigella sativa og dens indholdsstoffer. Frøene indeholder både faste og essentielle olier, proteiner, alkaloider og saponiner. Meget af den biologiske aktivitet i frøene har vist sig at kunne tilskrives thymoquinon, hovedingrediensen i den essentielle olie, som også findes i den faste olie. De farmakologiske virkninger ved de rå ekstrakter af frøene (og nogle af dets aktive ingredienser, fx flygtig olie og thymoquinon) omfatter påviseligt beskyttelse mod nyre- og leverskadende virkning fremkaldt enten af sygdom eller af kemiske stoffer. Frøene/olien har betændelseshæmmende, smertestillende, febernedsættende, antimikrobial og svulsthæmmende aktivitet. Olien sænker blodtrykket og øger vejrtrækningen.
Behandling af rotter med frøekstraktet i op til 12 uger kan angiveligt fremkalde stigning i både hæmatokrit- og hæmoglobinværdi og en reduktion i plasma-koncentrationen af kolesterol, triglycerider og glukose. Frøene er karakteriseret ved en meget lav grad af toksicitet. To tilfælde af kontakteksem er rapporteret efter topisk brug. Indgivelse af enten frøekstrakt eller olie har vist sig ikke at fremkalde signifikante negative bivirkninger på hverken lever eller nyrer. Det ser ud, som om de gavnlige virkninger af brugen af frø og thymoquinon kan føres tilbage til deres cellebeskyttende og antioxidante virkninger og til deres indvirkning på visse inflammationsmediatorer.
Læs også
Nigellafrø – faraonernes styrkende kraft
Nigellafrø reducerer risikoen for en række sygdomme
Nigella – det vigtigste frø, du kan putte i munden
Nigellafrøolie hjælper mennesker og dyr
Nigellafrøolie giver naturlig hjælp til allergikere
Allergi – en negativ reaktion på et ellers harmløst stof
Kilde
Ali BH, Blunden G. Pharmacological and toxicological properties of Nigella sativa. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12722 128