B5-vitamin (Pantotensyre) Godt at vide

Anprisninger: B5-vitamin (pantotensyre)

Her får du en liste over de anprisninger af B5-vitamin, som er godkendt af EFSA (European Food Safety Authority). B5-vitamin hedder også pantotensyre – navnet stammer fra et græsk ord, som betyder “overalt”. Vitaminet findes nemlig stort set overalt i kroppen. B5-vitamin har en meget central placering i stofskiftet. Det indgår som byggesten i stoffet Coenzym A, der er nødvendigt for forbrændingen af fedt, protein og kulhydrat til energi. Stoffet er også en vigtig komponent i dannelsen af acetylcholin – et vigtigt signalstof i centralnervesystemet – og indgår i produktionen af binyrebarkhormon, galdesyrer, kolesterol og kønshormoner.

Anprisninger: B5-vitamin (pantotensyre)

Godkendte EFSA-anprisninger

Følgende anprisninger er godkendt af EFSA for B5-vitamin og må derfor anvendes til markedsføring af produkter indeholdende B5-vitamin:

  • Pantotensyre bidrager til et normalt energistofskifte.
  • Pantotensyre bidrager til en normal syntese og omsætning af steroidhormoner, D-vitamin og visse neurotransmittere.
  • Pantotensyre bidrager til at mindske træthed og udmattelse.
  • Pantotensyre bidrager til en normal mental ydeevne.

Mangel på B5-vitamin

B5-vitaminmangel ses så godt som aldrig, kun ved svær underernæring eller stort forbrug af kaffe, sort te, tobak og alkohol. Mangel kan føre til træthed, hovedpine og diarré.

Hvordan får jeg B5-vitamin?

B5-vitamin findes i de fleste fødevarer. Gode kilder er kød (særligt lever), fuldkornsprodukter, mælk, æg og visse grønsager (broccoli, ærter og bønner).

Anprisninger: B5-vitamin (pantotensyre) - indgår også i multivitaminprodukterDer er også mulighed for at få B5-vitamin i form af kosttilskud – enten som enkeltstående vitamin eller som et multivitaminpræparat, der dækker hele B-vitamingruppen, fx Super B-Complex. Du kan også vælge at få hele paletten af vigtige vitaminer og mineraler med multivitamintabletten Maximum!

Læs også
Gærprodukter er naturens egen kilde til B-vitamin
Vitaminer i maden – så meget går tabt
Vitamin- og mineralguide
Sundhedsanprisninger
EFSA, anprisninger og ytringsfrihed

Kilder
Lisbeth Hagerup: Naturens Vitaminer & Mineraler, 9. udgave, 2014, forlaget Hagerup Andersen
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/?uri=celex%3A02012R0432-20160101
https://netdoktor.dk/vitaminer/pantotensyre.htm