Godt at vide Sund kost og livsstil

Sådan bliver du over 100 år

Her er 50 tips til, hvordan du på afgørende vis kan øge din forventede levetid – hvis du overholder dem, vel at mærke…:

1. Bliv ikke liggende i sengen om morgenen. De, der oplever deres 100 års fødselsdag, er uden undtagelse morgenmennesker.

2. Pas på ikke at spise for meget. Det er selvfølgelig vigtigt, hvad du vælger at putte i munden. Men også mængden spiller en rolle: For store mængder mad belaster kroppen og gør dig tyk – og dét er virkelig noget, der kan være med til at tage livet af dig. De fleste af os spiser alt for meget, specielt om vinteren, hvor vores fedtpolstring bliver skjult under flere lag af tykke klæder. For meget mad gør dig sløv, tung og træt. Når du i gang med at fylde på din tal­lerken, så spørg dig selv, om du virkelig har brug for så meget mad. Hvis svaret er nej, så tag lidt mindre!

3. Hvis du føler dig nedtrykt, så gå ind på et rejsebureau – eller gerne flere – og få en stak katalo­ger. Blot det at drømme om en fantastisk ferie kan gøre dig afstressende og få dig til at føle dig bedre tilpas.

4. Drik alkohol med måde. En lille smule alkohol kan være godt for dit helbred, men for meget alkohol ødelægger det.

5. Lad være med alt for tit at svælge i forgangne tiders storhed. Hvis du altid klager dig over, at alt var bedre “i de go’e, gamle dage”, så forringer du dine chancer for at få et langt og lykkeligt liv. Hvis du vil klare at leve mere end 10 årtier, skal du være parat til at tilpasse dig tiderne og være forberedt på, at verden forandrer sig hele tiden.

6. At holde op med at arbejde er et signal til kroppen om at sætte tempoet ned. Planlæg afslutnin­gen på dit arbejdsliv, og find på noget, du har lyst til at beskæftige dig med, når du nu får mere tid til dig selv.

7. Vær så uafhængig af andre som muligt. Lad ikke alle andre puffe dig i forskellige retninger eller bestemme over dit liv. Jo mere du er herre over din egen skæbne, desto sundere vil du være.

8. Tag så lidt medicin som muligt. Længere tids indtagelse af lægemidler (både dem, du får ordi­neret af lægen, og dem, du kan købe i håndkøb) beskadiger din krop. Mange kosttilskud øger livskvaliteten og forebygger mod sygdomme.

9. Forsøg at lade være med at bekymre dig om dit helbred. Hvis du hele tiden forventer, at du bli­ver syg, så bliver du syg. Mennesker, der lever et langt og sundt liv, gør sig sjældent bekymrin­ger over liv og død… de lever simpelthen bare.

10. Undgå slankekure. Hvis du hele tiden tager på og taber dig igen, tager på og taber dig igen, så ødelægger du kroppens balance.

11. Lad være med at ryge – eller hold op. Hold dig i det hele taget langt væk fra rygere. Passiv ryg­ning kan også ødelægge dit helbred på længere sigt.

12. Find en hobby, som du er glad for – og kast dig ud i den med al den entusiasme, du kan mønstre. Gør noget, som du altid har haft lyst til at gøre. Tag et aftenskolekursus, lån en god bog på bib­lioteket, eller deltag i et diskussionsforum på nettet. En ny hobby bringer lidenskab og spænding ind i dit liv. Gå på opdagelse i naturen, “se på myren og bliv vis” (Ordsprogenes Bog, 6.6).

13. Undgå meget sukkerholdige fødevarer.

14. Undgå fede fødevarer.

15. Spis meget frisk økologisk frugt og grønt. Og køb færre forarbejdede fødevarer. Køb økologiske fuldkornsprodukter. Prøv at bruge bare 10 mi­nutter på at læse varedeklarationen på de fødevarer, du kan købe i supermarkedet – og du vil bli­ve forfærdet over, hvor mange kemikalier du får i dig ved at spise dem. De fleste gængse mad­varer består i bund og grund af en blanding af fedt og kemikalier.

16. Spis ikke kød – eller prøv med et meget lille forbrug. Din krop har ikke brug for kød.

17. Del dine følelser med de mennesker, der står dig nær. Lad være med at gemme følelserne eller æde dem i dig. Når du har brug for at græde, så græd. Når du er vred, så skrig.

18. Sig mindst én gang om dagen “jeg elsker dig” til den person, du elsker højest. Og gør, hvad du kan for, at andre mennesker også viser, at de kan lide dig. Disse tre små ord giver os en følelse af at betyde noget for andre. At vide, at man er elsket, beskytter én mod den stress, man ellers kan blive syg af.

19. Dyrk sport mindst tre gange om ugen – og endnu bedre hver dag. De bedste sportsgrene er løb, cykling, svømning og dans. Du må aldrig få smerter af at dyrke sport – det skal være sjovt. Hvis du ikke har brug for enten et brusebad eller et karbad bagefter, så har du ikke trænet nok. (Husk lige, at du bør tage en snak med din læge og lade dig undersøge, inden du begynder at dyrke sport i større stil). Sørg for at træne i det rigtige omfang. For meget træning kan være lige så skidt for dig som for lidt. 3/4 af befolkningen bevæger sig for lidt, men hvis du fem aftener om ugen træ­ner i et fitness-center, til du er fuldstændigt udmattet, så er du mere modtagelig for infektioner. For meget sport beskadiger immunforsvaret. Det, du har brug for, er regelmæssig, sportslig aktivitet, som du synes er sjovt. Men husk: Tal først med din læge, fysioterapeut, kiropraktor eller helserådgiver!

20. Vær egoistisk en halv dag om ugen. De fleste af os forsøger at proppe alt for mange fornuftige ting ind i vores liv – ting, der har et bestemt formål. Brug den halve dag på KUN at gøre noget, som du synes er sjovt. Svøm en tur. Dans. Gå en tur. Sæt dig på bænken i parken, nyd vejret og lyt til fuglene. Forkæl dig selv. Riv en halv dag ud af kalenderen hver uge – en halv dag, som er din, helt alene.

21. Drik masser af væske – specielt frisk vand. Nyrerne har brug for masser af vand for at kunne fungere godt.

22. Spis en banan hver dag. Bananer er bedre end æbler, fordi de er propfulde af fiberstoffer og vi­taminer. Men det vigtigste er dog, at pakning og transport af bananerne er i orden, så du ikke be­høver tænke over, om de kan være forurenet med kemikalier eller bakterier. Og bananer inde­holder ikke ret mange kalorier, så dem bliver man ikke tyk af.

23. Vær sikker på, at du har tilpas meget sjov i din tilværelse. Tungsindige arbejdsheste dør tidligt. Mennesker, der lever godt og længe, betragter livet som et eventyr, der skal nydes. Humor er vigtig. Så læs bøger, der kan få dig til at le. Se en morsom film. Sørg for at have et lager af bøger og film klar til brug, når du føler dig lidt mismodig. Forsøg hver dag at finde no­get, du kan le ad.

24. Når du bekymrer dig over noget, så spørg dig selv: Hvad er det værste, der kan ske? Hvis du én gang har set det værst tænkelige i øjnene, vil du blive overrasket over, hvor mange bekymringer der pludselig mister deres betydning.

25. Spild ikke livet. Læg røret på eller lad være med at tage telefonen, hvis du ikke har lyst til at snakke, og luk døren eller undlad at invitere indenfor, hvis du ikke har lyst til gæster. Det giver dig nogle timer ekstra hver uge – tid nok til at lave noget, du virkelig har lyst til.

26. Sluk for mobilen indimellem. Lad folk indtale en besked på din telefonsvarer, så du kan ringe tilbage, når det passer dig.

27. Før dagbog. Lad være med at fylde siderne med dine inderste tanker eller med kedsommelige og banale beskrivelser af alt, hvad der er sket i løbet af dagen. At føre dagbog hjælper dig til bedre at planlægge dit liv og dermed undgå en masse unødvendig og uventet stress. Dagbogen kan og­så være et redskab til af og til at lukke damp ud.

28. Lav noget fysisk arbejde, når du er vred. Eller frustreret. Eller føler dig svigtet. Gå en rask tur. Bank tæpperne. Grav i haven. Hvis du ikke fysisk er i stand til at banke tæpper eller grave have, så gå et sted hen, hvor du er alene – og skrig. Ved at få vreden ud af kroppen beskytter du dig mod stress.

29. Hvis du hver aften går i seng samme tid, så prøv en gang imellem at blive lidt længere oppe – se en spændende film, besøg nogle gode venner, eller invitér selv nogen, du har lyst til at være sammen med.

30. Prøv at regne ud, hvor meget af din vågne tid du bruger på at gøre ting, som du rent faktisk har lyst til at gøre… og på at gøre ting, som andre har bedt dig om at gøre. Hvis du bruger mere end halvdelen af tiden på at gøre ting, andre beder dig om, så gør dig umage for at få lidt mere tid til dig selv.

31. Køb nogle kraftigere el-pærer. Man kan blive depressiv af at gå rundt i halvmørke rum. Du vil stort set ikke kunne mærke på elregningen, at du skifter til en kraftigere pære, men det ekstra lys vil gøre dit liv lidt venligere.

32. Læg planer, så du hver uge har noget, du kan glæde dig til. Det behøver ikke være noget stort, kompliceret eller dyrt. Det kan være at mødes med en ven, gå en tur eller se en film. Og vær op­mærksom på, at du ikke i sidste øjeblik ombestemmer dig og i stedet synker ned foran fjern­synet!

33. Drik kun tynd kaffe eller te. Den koffein, som findes i kaffe og te, er en stærk stimulant.

34. Gør noget for at se godt ud. Selv om vejret er elendigt, eller du ikke skal nogen steder hen, så klæd dig i farvestrålende tøj – det at se godt ud får dig til at føle dig bedre tilpas.

35. Frustration, anspændthed, vrede og sorg giver muskelspændinger. Resultatet er hyppig hoved­pine og andre smerter. Massér hver aften dine tindinger med fingerspidserne – og det får dig til at føle dig endnu friskere, hvis du masserer hele ansigtet på denne måde.

36. Klæd dig i det mest ophidsende, pikante og forføreriske undertøj, du kan finde – og har råd til. Det varmer ganske vist ikke særligt godt, men du har en god fornemmelse inderst inde hele da­gen lang.

37. Send et sjovt postkort til fem af dine bedste venner – uden nogen anledning. Det gør både dig og modtagerne godt.

38. Når du føler dig kropsligt udmattet eller er led og ked af det hele, så kravl i badekarret i en halv times tid og læs en god bog eller et blad.

39. Kig TV-programmet igennem og vælg de udsendelser, som du ved, du vil nyde. Det gør dig i godt humør at glæde dig til at se dem.

40. Vær kritisk, når du vælger, hvilke TV-udsendelser du vil se. Hver mand, kvinde og barn ser i gennemsnit fjernsyn 3-5 timer hver dag. Hver dag! Hvilket spild af kostbart liv.

41. Prøv denne enkle øvelse i at få hele kroppen til at slappe af: Træk vejret dybt, spænd bugmusku­laturen så meget, at maven føles så stram som muligt, tæl til fem, slap af i muskulaturen og lad luften strømme ud af dine lunger. Gentag øvelsen nogle gange, indtil du føler dig afspændt.

42. Undervurdér ikke dine tankers kraft. Du kan tænke dig syg, men du kan også tænke dig rask.

43. Tænk altid på, at hvis der pludselig opstår nye symptomer, mens du er ved at blive behandlet for noget, så er det meget sandsynligt, at disse symptomer stammer fra behandlingen af det, du fejler i forvejen.

44. Undgå offentlige baderum. Klæd dig varmt på, når du er færdig med at dyrke sport, og gå hjem og tag et bad.

45. Lær at lytte til din krop. Du behøver ikke ører for at lytte til din krop – du skal blot skærpe din opmærksomhed. Lyt til tidlige tegn på, at noget er galt, og gør inden for rimelig­hedernes grænser det, din krop fortæller dig.

46. Læg ikke ansvaret for dit helbred, din krop og dit liv over på din læge eller andre mennesker. Hvis du har behov for hjælp fra lægen, så sørg for, at det stadig er dig, der har fat i tømmerne. Bed eksperterne om hjælp – de har en professionel baggrund, du kan bruge – men husk altid på, at det er dig, der har ansvaret og bestemmer i sidste ende. I den udstrækning, det er muligt, bør du være klar over, hvad det er, der skal ske med dig, når du skal modtage behandling af enhver art, og hvor stor risikoen er – før der bliver gjort noget.

47. Vær ikke bange for at kombinere konventionelle og alternative behandlingsformer – men vær sikker på, at alle dem, der behandler dig, ved, hvilke andre former for behandling du er i gang med.

48. Lær at tilpasse dig. Vores verden forandrer sig hurtigere end nogensinde før i historien. For at overleve skal du kunne acceptere forandringerne og være klar til at tilpasse dig.

49. Vær klar til at sige “nej”, hvis et “ja” giver dig unyttig stress, eller hvis du senere fortryder det.

50. Træk frisk luft så ofte, du kan komme til det. Hvis du arbejder i en bygning, hvor den samme luft cirkulerer hele tiden (for at undgå for store udgifter til opvarmning), så skal du vide, at du deler hvert eneste host og hver eneste forkølelse med alle andre i bygningen…

Læs også
Faktorer, der øger sandsynligheden for at blive 100 år
Smil, le, vær glad – og lev 15 år længere!
Psykologer sætter lykken på formel
Gode venner forlænger livet
Kan din psyke give dig dårligt hjerte?
Jo større smil, desto længere liv
Vrede kan udløse tidlig sygdom i hjertets kranspulsårer
10 faktorer, der booster dit immunforsvar
Carl Ottosen: Den utrættelige forkæmper for sund levevis
Lars Okholm: Ernæringsoptimisten

Kilder
Bibelen
Björn Liedén. Det hele menneske. Helhedssyn og sundhed. Om holistisk medicin, Høst & Søn
Dr. med. Ernst Schneider: Sundhed er livslykke (Gesundheit ist Lebensglück, oversat af Hanna Stark), Dansk Bogforlag, Odense.
Overlæge Carl Ottosen: Hold dig ung og stærk på Sundhedens Kongevej i fin form på alle Alderstrin, De Samvirkende Sundhedsforeninger 1940.
Lars Okholm: Strategi for et bedre liv, 1983.
Lone Scocozza: Er sygdom hvermands herre? Dialoger om sygdom og sundhed, Gyldendal 1984.