D-vitamin Sund kost og livsstil

D-vitamin gavner tarmens mikroflora

D-vitamin kan måske gøre underværker for tarmens mikroflora og reducere mængden af opportunistiske patogener. Det viser et nyt østrigsk forsøg. Forskere fra Medical University of Graz rapporterer, at høje daglige doser af D3-vitamin i otte uger førte til en statistisk signifikant reduktion i mængden af bakterier om Pseudomonas spp.og Escherichia/Shigella spp.

“Den markante reduktion i mængden of gammaproteo-bakterier, som omfatter typiske, opportunistiske patogener, og forøgelsen i mangfoldigheden af fylotyper understøtter den gavnlige effekt af højdosis D3-vitamintilskud på menneskets tarmflora”, skriver forskerne. “Dette kan delvis forklare effekten af en D-vitaminholdig kost på inflammatoriske tarmsygdomme eller bakterielle infektioner og tilskynde til forsøg med D-vitamintilskud til denne type patienter”.

Forsøget i detaljer

Forskerne rekrutterede 16 raske personer til deltagelse i et ublindet pilotforsøg. Deltagerne fik taget prøver af tarmkanalen fire forskellige steder, startende med mavesækken og videre til en afføringsprøve. Dette skete både før og efter, at de fik en høj dosis D3-vitamin i otte uger. Dosis i de første fire uger var 980 I.E. og i de næste fire uger 490 I.E. pr. kg kropsvægt pr. uge.

Resultaterne viste, at tarmfloraen i den øvre del af fordøjelseskanalen blev ændret som resultat af D3-tilskuddet. Tilskuddet havde også forbindelse til et signifikant højere antal CD8+ T-immunforsvarsceller i den øvre fordøjelseskanal, hvilket kan have været årsagen til den observerede reduktion i mængden af gammaproteo-bakterier, siger forskerne.

Konklusion

“CD9+ T-celler har det højeste ekspressionsniveau af [D-vitaminreceptorer] sammenlignet med andre immunforsvarsceller, hvilket tyder på, CD8+ T-cellefunktion reguleres også af D-vitamin”, skriver de. “Calcitriol [også kendt som 1,2S-dihydroxyvitamin D (1,25(OH)2D), den hormonelt aktive metabolit af D-vitamin] påvirker produktionen of cytokiner i menneskelige CD8+ T-celler og er kendt for at fungere som et stopsignal i inflammatoriske processer. CD9+ T-celler er også i stand til direkte at ødelægge beskadigede eller inficerede værtsceller og dermed sænke antallet af proinflammatoriske celler. Ved at svække et inflammatorisk miljø med D3-vitamin kan man reducere fordelene for opportunistiske patogener som Escherichia/Shigella eller Pseudomonas, som er udviklingsmæssigt bedre tilpasset til inflammation og kan udkonkurrere kommensale bakterier. Et lav-inflammatorisk miljø tillader nyttige bakterier som Bacteroidetes at udkonkurrere opportunistiske patogener, og det resulterer i øget fylotype-mangfoldighed som påvist i dette forsøg”.

D-vitamin gavner tarmens mikroflora

Natur-Drogeriet A/S forhandler D3 -vitamin i to forskellige styrker: 35 og 85 mikrogram.

D-vitamin gavner tarmens mikrofloraLæs også
D-vitamins sundhedsfremmende egenskaber
Tarmfloraen – hvorfor er den så vigtig?
Tarmen kan være årsag til mange sygdomme
For lidt D-vitamin skader hjerte og kredsløb
D-vitamin kan reducere antallet af faldulykker blandt ældre
Sammenhæng mellem D-vitaminmangel og knogleskørhed
Nyfødte kan have behov for ekstra D-vitamin
Rygning og kræft i tarmen

Kilde
Bashir M et al. Effects of high doses of vitamin D3 on mucosa-associated gut microbiome vary between regions of the human gastrointestinal tract. European Journal of Nutrition, juni 2016, bd. 55, udg. 4, s. 1479-1489.