D-vitamin Folkesundhed

D-vitamin kan reducere antallet af faldulykker blandt ældre

Tilskud af D-vitamin til ældre på plejeinstitutioner synes at kunne reducere deres risiko for faldulykker, viser en undersøgelse. Faldulykker blandt ældre er hyppige, og de fører ofte til sygdom og død, og selvom videnskabelige eksperimenter allerede har vist, at brugen af D-vitamintilskud kan reducere risikoen for fald, så er det ikke alle forsøg, der har kunnet bekræfte dette.

Det heromtalte forsøg, som blev udført af et forskerteam fra Australien, omfattede 625 pleje­hjemsbeboere, hvis D-vitaminstatus var tilfredsstillende. Men selvom forsøgsdeltagerne havde en tilstrækkelig D-vitaminkoncentration i kroppen, havde de alligevel gavn af tilskuddet. Ifølge forsøgsrapporten var der blandt den gruppe beboere, som fik D-vitamin, efter to år mellem 27 og 37 % lavere risiko for at komme ud for en faldulykke end i placebogruppen.

D-vitamin kan være med til at reducere antallet af faldulykker blandt ældreEn analyse af de forsøgspersoner, som tog mindst halvdelen af de ordinerede kapsler, viste en fald­rate på 0,63, en sandsynlighed for at opleve et fald på 0,70 og en sandsynlighed for at brække noget i faldet på 0,68, fortæller forskerne.

“Dette forsøg understøtter brugen af D-vitamintilskud til ældre personer på plejeinstitution”, skriver forskerne. “Ældre personer på plejeinstitution kan reducere deres risiko for en faldulykke, hvis de tager et D-vitamintilskud i to år – også selv de ikke regnes for at mangle D-vitamin”, konkluderer de.

Læs også
D-vitamin giver ældre livskvalitet
D-vitaminmangel og knogleskørhed
Calcium og D-vitamin mindsker knogletab
Højt kaffeforbrug øger risikoen for knoglebrud
Multivitaminer giver ældre bedre knogler
E-vitamintilskud kan reducere antallet af knoglebrud hos ældre
Aminosyrer til ældede muskler

Kilde
Journal of the American Geriatrics Society,
bd 53, udg. 11, s. 1881-8).