Folkesundhed

Støt dit barns udvikling

De Syv Bud: Sådan støtter du dit barn

Sæt realistiske mål

Lad være med at kigge for meget på naboens vidunderbarn, når du sætter mål for dit afkom. Målene skal være ambitiøse, men de skal passe til dit barns færdigheder. Det er fx urealistisk at forlange, at en syvårig skal kunne passe et husdyr helt alene. Urealistisk høje mål er den sikre vej til, at noget mislykkes, og det skader barnets selvværdsfølelse i stedet for at styrke den.

Styrk i stedet for at presse

Pres skaber frustration. Det er bedre at gøre barnet mere selvbevidst gennem positive forventninger (”det tror jeg godt, at du kan”). Giv ros for, at barnet prøver – ikke for resultatet. Når en lille dreng, er lige er begyndt at ride, deltager ved et ponystævne, er det en præstation, også selvom han river alle forhindringer ned. Og han fortjener derfor at blive rost for sin deltagelse.

Straf ikke, hvis noget mislykkes

Mislykkedes aktionen? Det gør ikke noget. Børn, der bliver straffet, når noget mislykkes, lærer, at det ”koster noget” at løbe en risiko. Hvis man ikke kan klare en svipser uden at blive bange, vil man få meget svært ved at overtale sig selv til at tage en udfordring op en anden gang.

Vent med at tilbyde din hjælp

Hjælp betyder ikke, at forældrene fuldstændigt skal fritage deres pode fra opgaven – det signalerer blot, at de ikke tror på, at han selv kan finde ud af det. Og hvorfor skulle han så overhovedet an­strenge sig? Men det kan være en god hjælp fx at opdele en opgave i overskuelige dele, så barnet får lettere ved at udføre den.

Lad være med at bestikke barnet

Hvis man giver penge, ekstra tv-tid eller et zoo-besøg, når barnet får gode karakterer i skolen, risi­kerer man ikke blot at skabe jalousi (hvad med de flittigere søstre?), men sender også det forkerte budskab, at man skal lære noget, fordi man får noget for det – ikke af egen interesse. 

Styrk barnets egne ambitioner

Læg nøje mærke til, i hvilken retning barnets ambitioner går. Hvis datteren næsten ikke kan vente med at komme til at spille fodbold, så tjener det ikke noget formål at tvinge hende til at spille violin. Det drejer sig om at vække barnets ærgerrighed – ikke at tilfredsstille forældrene.

Og husk også at anerkende successer, der ligger uden for klasseværelset. Giv barnet en chance for at opdage sine interesser, stærke sider og ambitioner ved at præsentere det for forskellige aktiviteter. Det kan være judolektioner, et kemisæt, en kanotur eller et grønsagsbed i haven. Når børn opdager, at de klarer sig godt på et område her i livet, giver det også selvtillid på andre områder.

Elsk barnet, uden at det præsterer noget

Giv dit barn følelsen af, at det er accepteret og elsket for det, det er – ikke for det, det præsterer.

Læs også
Kærtegn får børn til at vokse
Multivitaminer/mineraler kan forbedre børns hjernefunktion
Pottetræning: Begynd ikke for tidligt
Jernmangel hæmmer udvikling af sprog og motorik hos børn
Lykkepiller kan hæmme børns vækst
Børn sover bedst med faste nattevaner
TV øger børns risiko for hjertesygdom senere i livet