Ernæringen spiller en vigtig rolle ved forebyggelse og behandling af knogleskørhed. Man skal sørge for en rigelig tilførsel af calcium og magnesium, samt af spormineraler og vitaminer. Det er også vigtigt for knoglernes sundhed at undgå et permanent syreoverskud. Ca. 50 % af alle kvinder mellem 60 og 70 år udvikler knogleskørhed. Dette er ganske vist genetisk betinget, men kan dog også påvirkes af faktorer “udefra”, især kosten.
Magnesium undervurderes ofte
En vigtig ting er således en rigelig tilførsel af calcium. Man opnår imidlertid ikke en positiv effekt på knogletilstanden alene ved en høj tilførsel af calcium. Magnesium spiller også en stor rolle for knoglestabiliteten. Dette er et vigtigt aspekt, eftersom mange mennesker ikke får de 3-400 mg dagligt, som ernæringsforskerne siger, vi har behov for.
Også sporelementer er essentielle for opbygningen af den organiske del af knoglematrixen. Her er især zink, kobber og mangan vigtige. Andre vigtige faktorer er fluor og vitaminer, især vitaminerne D, K, C og B6. Et permanent syreoverskud i kosten kan også gribe ind i knoglestofskiftet.
Derved sker der først en formindskelse af den intracellulære “bufferkapacitet” og til sidst en frisættelse af mineraler fra knoglerne. Gennem optagelsen af basisk virkende næringsmidler hhv. basisk virkende mineraltilskud kan tabet af knoglesubstans modvirkes. Særligt effektive er mineraler, der tilføres i form af citrater.
Soja hjælper dobbelt
En anden grundpille i en sund ernæring til opretholdelsen af knoglemassen er en tilstrækkelig tilførsel af aminosyrer. Erstatningen af animalske proteiner med soja førte i en undersøgelse til en tydelig formindskelse af calciumudskillelsen gennem nyrerne. Men en anden virkning er endnu vigtigere for forebyggelsen og behandlingen: Soja indeholder en stor mængde isoflavoner, som har en østrogenlignende virkning.
Læs også
Knogleskørhed – hvad er det, og hvad kan du gøre?
Knogleskørhed – myter og behandlingsmuligheder
Knogleskørhed: Magnesium er et must
Calciumtilskud og knogleskørhed hos kvinder
Rygning tærer på mænds knogler
Zinks betydning for knoglerne
Grønsager bremser knogleskørhed
Kilder
Rodan og Martin. Science, 2000, 289, 1508-14.
Arjmandi et al. Am. J. Clin. Nutr., 1998, 68 1364S-8S.
Potter et al. Am. J. Clin. Nutr., 1998, 68 1375S-9S.
Alekel et al. Am. J. Clin. Nutr. 2000, 72, 844-52.
Wong. Third International Symposium on the role of soy in preventing and treating chronic disease, Washington, 1999.
Prestwood et al. J. Clin. Endocrinol. Metab., 1994, 79, 366-371.
Duursma et al. Growth Regulation, 1994, 2, 101-107.