Folkesundhed Vitaminer & Mineraler

Husk vitaminerne, hvis du vil forebygge grå stær

En amerikansk undersøgelse har bekræftet, at du ved at huske vitaminerne kan nedsætte risikoen for at få grå stær.

Vitaminerne er vigtige, hvis du vil forebygge grå stærForskerne har undersøgt omkring 3.000 personer i alderen 43-86 år uden tegn på grå stær, da undersøgelsen startede. Ved en ny undersøgelse fem år senere havde 27 % grå stær på et eller begge øjne. Efter at have justeret for andre faktorer, der kan have indflydelse på risikoen for grå stær, fx tobaksrygning og stærkt lys, viste det sig, at de deltagere, der regelmæssigt i mere end ti år havde taget tilskud af E-vitamin, C-vitamin eller en blandet vitamin-mineral-pille, havde en væsentligt lavere risiko for at udvikle grå stær (0,4) i forhold til deltagere, der ikke tog vitamintilskud.

I en del af den deltagende gruppe, omkring halvdelen, foretog man en detaljeret kostanalyse. Blandt disse mennesker så det ud, som om den nedsatte risiko for at få grå stær var uafhængig af deres kosts indhold af vitaminer og mikronæringsstoffer.

Maximum – Danmarks mest komplekse kosttilskud med 13 vitaminer, 10 mineraler og ginseng G1000. Kan købes hos Matas og i helsekostforretninger.

Læs også
Maximum: Danmarks bedste kostforsikring
Grå stær: Sådan kan du beskytte dig
Grå stær og aldersbetinget makulær degeneration
Grå stær – biokemiske faktorers betydning
Vitaminer bremser makula-degeneration (AMD)
Krillolie med omega-3 mindsker risikoen for øjensygdom
Synet – og hvordan du passer på det
Zink mod AMD?

Kilde
Arch Ophthalmol 2000; 118:1550-63.