Vitaminer & Mineraler

Toksicitet i vitaminer og mineraler

De fleste anser vitaminer og mineraler for at være uskadelige, og det er i langt overvejende grad også tilfældet, men der er dog en vis form for toksicitet i nogle næringsstoffer. Få et overblik her!

Overblik over udvalgte vitaminer og mineraler

A-vitamin

For A-vitamin er der et omvendt proportionalt forhold mellem dosis/varighed og forekomsten af symptomer på overdosering. For at undgå de skadelige virkninger ved A-vitamin bør den daglige dosis ikke overstige 1 mio. I.E. Den mængde, man finder i de fleste multivitaminpræparater, er 5.000-10.000 I.E., og denne mængde er generelt sikker.

Betacaroten

Betacaroten er ikke skadeligt – selv ikke i høje doser over længere perioder.

Toksicitet i vitaminer og mineraler: E-vitaminE-vitamin

Dosis for E-vitamin er 200-600 I.E. pr. dag. Denne mængde er uskadelig for de fleste – undtagen for personer, der tager Warfarin (blodfortyndende middel). E-vitamin kan undertrykke K-vitaminafhængige koaguleringsfaktorer og dermed resultere i blødning.

D-vitamin

Skadelige virkninger af D-vitamin hos voksne ses, når doserne overstiger 1.000-3.000 I.E. pr. kg legemsvægt pr. dag i adskillige måneder.

B6-vitamin

Doser på så lidt som 500 mg B6-vitamin om dagen kan give perifer neuropati. Daglige doser på 2-6 g kan give sensorisk neuropati, men symptomerne forsvinder generelt, når man standser indtagelsen af vitaminet.

Niacin

Man har observeret primær levertoksicitet og mave-/tarmreaktioner med 1 g og derover af niacin. De fleste negative bivirkninger rapporteres for depot-nikotinsyre.

Selen

Skadelige virkninger af selen forekommer ved fødevareindtag på ca. 900 mikrogram pr. dag. Der har været tilfælde af forkert mærkning i visse tilskud – fejl, som har forårsaget skadevirkninger.

Folsyre

Folsyre kan sløre hæmatologiske tegn på B12-vitamin-mangel, hvilket i ubehandlet form kan føre til uoprettelige nerveskader. Folsyre kan have en negativ interaktion med epilepsipræparater.

Toksicitet i vitaminer og mineraler: ZinkZink

Zinktilskud på over 100 % af den anbefalede dagsdosis kan reducere mængden af kobber, hæmme immunreaktionen og reducere indholdet af HDL-kolesterol.

Jern

Høje doser af jern (2-3 gange den anbefalede dagsdosis) kan påvirke optagelsen af zink og kobber.

Læs også
Fakta om vitaminer og mineraler
Dette bør du vide om vitaminer og mineraler
C-vitamin i megadoser: Er der bivirkninger?
Multivitaminer virker på hele din krop og din helse
Godt at vide om mineraler

Kilde
Wolf AM, Wolf A. Toxicity of Vitamins and Minerals: How Much Is Too Much? Hospital Medicine, januar 1999;34-38.